Hirdetés

2024.08.01. 08:00

A gyermekek és az önkéntesek is életre szóló élményeket szereztek a 27. ÁGOTA® Táborban

Véget ért az Állami Gondozottak Országos Találkozója ÁGOTA Falván, Bács-Kiskun vármegye szívében. Mintegy 300 önkéntes gondoskodott arról tíz napon át, hogy 800 gyermekvédelmi gondoskodásban élő, köztük közel harminc Békés vármegyei fiatal, szeretettel és élményekkel felpakolva térhessen haza.

PR cikk

Fotó: Gémes Sándor

Reményt ébreszteni, a feltétlen elfogadás, a szolidaritás és a bizalom jegyében fogadni és tíz napon át élményekkel megajándékozni 800 olyan fiatalt, akik a vér szerinti családjukat nélkülözve élik mindennapjaikat. Ezt a célt tűzte ki magának az ÁGOTA Közösség 300 önkéntese, akiknek köszönhetően a 27. ÁGOTA® Tábort is megrendezhette az ÁGOTA® Alapítvány és együttműködő partnere, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója. 

Az ÁGOTA® Tábor az egyetlen olyan nyári program, amely nem csupán élményt jelent, hanem terapeutikus jellege miatt gyógyítja a sok traumán átesett, családjukat vesztett gyermekek lelkét, valamint erősíti önbizalmukat. Éppen ezért vált a Gyógyító Szent Erzsébet-táborok részévé. A tábor gyógyító hatása az önkéntesek törődő attitűdje mellett a KÁSZPEM® módszer  eszköztárára alapoz. A KÁSZPEM® szemlélet hazánkban az első olyan pedagógiai rendszer, amely kimondottan a családból kiemelt, gyermek- és lakásotthonokban, illetve nevelőszülőknél élő gyermekek utólagos személyiségfejlesztését valósítja meg játékos formában. A mindennapi életben és a különleges helyzetekben is jól alkalmazható ez a módszertan, amellyel a vér szerinti családjukat vesztett fiatalok nevelése eredményesebbé, társadalmi beilleszkedésük pedig sikeresebbé válik. 

A 27. ÁGOTA® Tábor fiataljai korcsoportokra bontva vettek részt úgynevezett témafelvezető előadásokon, ahol a bizalom, a kiszolgáltatottság, a norma, az értékrend és a jövőkép témáit járták körbe, majd kis csoportos foglalkozásokon meghallgatták, átgondolták egymás történeteit. Pálinkó Krisztina, az ÁGOTA Közösség önkéntese maga is vezetett terápiás kis csoportos foglalkozásokat a táborban a hármas korcsoportnak, vagyis a 15-18 éves fiataloknak. Mint elmondta, a terápiás módszerrel, amivel a traumákhoz közelítenek, egyszerre azt is próbálják felméretni a táborozókkal, hogy melyek azok a pozitív tulajdonságok, értékek, saját erőforrások, amelyek által ki tudnak állni magukért a későbbiekben, képesek lesznek az önérvényesítésre. 

A gyermekek ezeket a foglalkozásokat könnyed, terápiás játékoknak érzékelik, közben azonban komoly felismerések születnek meg bennük

– emelte ki Pálinkó Krisztina. 

Csongrád-Csanád vármegyéből, Szegedről érkezett ÁGOTA Falvára Szendrényi Borbála, az ÁGOTA Közösség önkéntese azért, hogy szebbé tegye ezt a tíz napot a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok számára. Amint elmondta, 11. osztályos gimnazistaként ismerkedett meg az iskolai közösségi szolgálat keretében az ÁGOTA® ügyével, azon belül is az ÁGOTA® Táborral. A találkozás sorsfordító volt, azóta is minden évben visszajár, elmondása szerint ugyanis emlékezetes és felszabadító pillanatokat él át a táborban segítőként. 

Az ÁGOTA® Tábor minden évben egy nagy pörgés, ami ugyan a tábori napokon lefáraszt, mégis fel is tölt egyszerre. Én nagyon szeretem ezt az energiát elraktározni és felhasználni a későbbiekben. Úgy gondolom, a szeretet az, amit átjárja ezt az egész helyet, a szeretet tartja össze ezt a hatalmas közösséget

– fogalmazott az önkéntes. 

Az ÁGOTA® Tábor ügye minden évben új és új önkénteseket tud megszólítani, akik frissen kapcsolódnak be a komoly hagyományokkal bíró nagyszabású rendezvény mindennapjaiba. Ám sokan hosszú ideje viselik szívükön ennek a különleges tábornak a sorsát. A békéscsabai Bulla Erika, az ÁGOTA Közösség önkéntese már húsz éve tölti együtt a nyarának egy részét gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek közt az ÁGOTA® Táborban. 

Nagyon sok gyermek ebben a tíz napban éli meg azt az örömöt, önfeledséget, ami egy vele egyidős gyermeknek járna a hétköznapokban az év miden napján. Mi azért dolgoztunk a táborban, hogy ezeket a gyermekeket felhőtlenül boldoggá tegyük

– emelte ki az önkéntes. 

A tábor fesztiválhangulata lenyűgözte a különböző korosztályú gyermekeket, hiszen nap mint nap olyan sport- és élményprogramok közt válogathattak idén, mint a csocsó-, asztalitenisz-, szkander-, focibajnokság vagy a zenés habpartik, közös több száz fős zumbázás, kézműves-foglalkozások, just dance, táncház, grappling. 

Minden programunk azt célozta, hogy a táborozók a felszabadultság pillanatait élhessék meg, az életörömöt, a közösséghez való tartozás érzését és végső soron azt, hogy elkezdjenek hinni magukban és abban, hogy ők is hazatalálhatnak ebbe a társadalomba

– fogalmazott Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője, az ÁGOTA® Tábor megálmodója.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában