Kultúra

2008.11.21. 10:15

Olimpiai disznótor Dobozon: főorvos a második áldozat

Békési fogópálinkával kezdődött el az olimpiai disznótor Dobozon, a Vadász Panzióban. Az erfurti szakácsolimpián sikeresen szerepelt Békés Megyei Gasztronómiai Team tiszteletére egy durok és mangalica keverék hízót áldozott fel Bora Imre és Csanálosi László, a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé két főszervezője.

ny. l.

[caption id="" align="alignleft" width="420"] (Fotó: Lehoczky Péter)
[/caption]
10:15 - A jószágot egy olimpiai bajnok, Ambrus György szakácsmester szúrta le, Balogh László mestercukrász pörzsölte. Természetesen a nézők szúrópálinkát ittak. A következő kupica elnevezése a következő volt: fordul a disznó.

Az első emberi áldozata (sérültje) is hamar meglett a tornak, dr. Sárosi Tamás, az ÁNTSZ regionális helyettes tisztifőorvosa. A vért szeletelte, valaki üdvözlésül hátba veregette, ő hátrafordult, de közben  tovább vágta a vért, és az ujját. Prohászka Béla, a megyei szakácsválogatott szövetségi kapitánya részesítette a főorvos urat elsősegélyben. Sárosi Tamás szerint olyan szakszerűen végezte ezt a mesterszakács, hogy nyugodtan szakmát válthatna. Hunyadvári József vőfély disznóbúcsúztatójában és torköszöntőjében elmondta: „Felöltöztek mind, s nincs kötve nyakkendő. E napot már csak ilyenné tette a teremtő. Mert tort ülni jöttünk mind, disznónak a torát, s ünnepelni a szakácsolimpia minden bajnokát.”

Megérkezett a zenekar is, Sztojka Tibor Dobozról tangóharmonikával és Horváth Rudi hegedűvel. Dr. Csarnai József, a Gyulai Húskombinát marketing vezetője elmondta: Rudi már 1974-ben húzta neki a gyulai Komlóban, ő játszotta legszebben a Pacsirtát.

14:05 - Kiérkezett a megyei élelmiszer-ellenőrző állomás vezetője, dr. Tóth Gábor is a dobozi szakácsolimpiai disznótorra. Prohászka Béla azonnal leadta neki a résztvevők névsorát, illetve, hogy ki milyen munkát végez.

Tóth Gábor azt mondta: amíg senki nem árulja közfogyasztásra a disznótoros étkeket, nem avatkozik közbe. E sorok írója a kolbásztöltésért volt felelős, alatta olyan szakemberek dolgoztak, mint Tímár András, Tímár Albin és Tímár Attila, olimpiai érmesek. Prohászka Béla a döntést azzal indokolta, hogy ugyan a 2010-es luxemburgi világbajnokságon még nem számít rám, mint idén végzett szakácsra, de már meg kell kezdeni az utánpótlásnevelést a négy év múlva esedékes erfurti olimpiára.

A kolbászhús fűszerezését a házigazda Andó Tamás, valamint Bora Imre és Csanálosi László vállalta magára. A pálinkafogyasztással egyenes arányban nőtt a húshoz tett erőspaprika mennyisége. Farkas Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke erre annyit mondott: inkább csípjen, minthogy az ember azt se tudja eldönteni, kolbászt vagy felvágottat eszik. Varga Károly tízszeres szakácsolimpiai bajnok - aki a Békés Megyei Gasztronómiai Team felkészítésében oroszlánrészt vállalt - kiemelte: Erfurtban nem tudott olyan zöldségszobrot faragni, hogy annyian nézzék meg, mint Tímár András toros káposztáját. Érkezett hozzá Cséfán Tivadar pékműhelyéből a rózsakenyér, így a kóstolással, fogyasztással sem volt gond.

A dobozi disznótoron az olimpiai csapat szponzorai is jelen vannak, mindegyikőjük megerősítette, hogy a következő világversenyeken is támogatják a csapatot. Bázelben Európa-bajnokságot, Luxemburgban világbajnokságot, Erfurtban olimpiát, Szingapúrban, Bangkokban, Glasgow-ban, Chicagóban Világ Kupát rendeznek. Prohászka Béla elmondta: a részvétel nem olcsó mulatság, tehát átgondolják, mely versenyeken érdemes részt venni, öregbíteni jó hírünket a világban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!