Gazdaság

2008.11.26. 17:27

Békést is elérte a válság: 70 embertől váltak meg Mezőberényben

A pénzügyi válság és az ezzel párhuzamos jelentkező autóipari hanyatlás a napokban elérte Békés megyét is. Az egyik legnagyobb beszállító cég, a korábban 560 embert foglalkoztató mezőberényi Axe-Tronic Kft. körülbelül hetven munkatársától volt kénytelen megválni.

p. g.

Az Axe-Tronic Kft. működése valódi sikertörténetnek számít: a Ford autók számára motorkorbácsot gyártó cég 13 emberrel kezdte működését, ám idén tavasszal már több mint 550-en dolgoztak a berényi kábelgyárban. A Ford Focusba, Ford C-Maxba és Ford Kugába kerülő korbácsok nem kevesebb, mint 83 százaléka Mezőberényben készült.

— Sajnos az autóipar általános válsága hozzánk is elért, hiszen a nagy gépkocsigyártó cégek most kivárnak és visszafogják a termelést. A folyamat mára nálunk is érezteti a hatását, így a korábbi kilenc műszakot hét műszakra kellett csökkentenünk — nyilatkozta lapunknak Balta Roland, a cég ügyvezető tulajdonosa. Mint elmondta, mindez azt jelenti, hogy ha átmenetileg is, de meg kellett válniuk 35 próbaidős és 35 állandó alkalmazottuktól. — Természetesen a válság enyhülése azt is jelentheti, hogy sokan közülük visszatérhetnek majd a céghez — tette hozzá.

A cikk a hirdetés után folytatódik.

 

A kft. vezetői jelenleg is folyamatosan tárgyalnak és mindent megtesznek azért, hogy jövőre is minden zökkenőmentesen menjen a gyárban és elérjék az eredeti foglalkoztatási szintet. Balta Roland kérdésünkre kifejtette, a híresztelésekkel ellentétben soha fel sem merült bennünk, hogy az üzemet elköltöztessék Mezőberényből.

A válság miatt egyébként továbbra sem történt csoportos létszámleépítés Békésben, a decemberben nyilvánosságra kerülő munkanélküliségi adatok azonban minden bizonnyal egyértelműbb képet festenek majd arról, hogy a pénzügyi hanyatlásnak milyen következményei lesznek a megyében. A napokban a híradások arról is beszámoltak, hogy a Henkel öt nyugat-európai gyárát is bezárja, ám — mint megtudtuk — sem ez a folyamat, sem a válság nem érinti a körösladányi gyárat.

Körösladányban újabb fejlesztések várhatóak

A Henkel februárban bejelentett átszervezési programja miatt korábban arról született döntés, hogy 27-en illetve hatan távoznak a körösladányi kompetencia központból. A gyárat 21 fő már elhagyta, nagy részük nyugdíjba vonult vagy más munkahelyet talált. Körösladányban eközben meghatározott fejlesztésekre vonatkozóan további beruházások várhatóak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!