Kék hírek, bulvár

2009.01.16. 18:01

Gépfegyveres pókokat látott a rendőrségre telefonáló bejelentő

„Hazafelé menet a ködből egy hang szólított meg és azt parancsolta, verjem be az ott parkoló kocsi ablakát. Engedelmeskedtem, azért vagyok itt.” „Gépfegyveres pókok jelentek meg a házamban.” „Titkosszolgálati eszközökkel figyelnek meg, aztán felteszik az internetre a rólam megszerzett információkat.” Ezek az idézetek nem egy pszichiátriai intézet kórtörténetei között szerepelnek, hanem hivatalos, rendőrségi bejelentésekből származnak.

G. E.

Márpedig a hatóságnak minden jelzést ellenőriznie kell. A Békés megyei rendőrkapitányságokhoz beérkezett állampolgári beadványok egy része még a sokat látott zsaruknak is komoly fejtörést okoz. Ennek ellenére minden ügyet szabályszerűen iktatnak, s vizsgálatot indítanak.

Általában jól ismerik a furcsa bejelentések szerzőit a rendőrök, ugyanis legtöbbször ugyanazokról az emberekről van szó. Egy Békéscsaba környéki településen élő ember például rendszeresen levelezik a hatósággal, de nemcsak a helyi kapitánynak ír, hanem az országos parancsnoknak, s ha kell, a miniszternek is.

Meggyőződése szerint lakóhelyének közelében egy maffiafőnök él, akihez naponta járnak bűnöző barátai. A levélíró végtelen gondossággal gyűjti össze az utcában megforduló járművek rendszámait, s ezt is csatolja beadványaihoz. Elrakja a számára érdekes újságcikkeket, ezeket összefüggésbe hozza saját történetével, s a hatóságot haladéktalan intézkedésre szólítja fel.

A rendőrségen már jól ismerik, újabb és újabb irományait mégis minden esetben szabályszerűen iktatják, s az abban szereplő konkrét információkat leellenőrzik. Így derült ki az is, hogy a megadott rendszámú autók valóban gyakran járnak arrafelé, tulajdonosaik ugyanis ott laknak.

Ennél elképesztőbb esetek is előfordulnak. Egy megrögzött bejelentő például gépfegyveres pókok és űrből jött idegenek látogatásairól tájékoztatja időnkét a rendőrséget. Egy férfi a főkapitányság békéscsabai épületében jelenik meg időről időre, kezében egy marék földdel, amiről azt állítja, hogy drágaköveket rejt, s ő felajánlja azokat az egyenruhásoknak. Mindezt teljes komolysággal és józanul teszi, és az előző bejelentők is.

A csabai rendőrök hallgatták ki azt a helyi embert, aki pénzének ellopásával egy jósnőt vádolt meg. Előadta, hogy a jövendőmondó arra kérte, a rontás levétele érdekében tegye az asztalra bankóit, majd bekötötte a férfi szemét. A hókuszpókusz után a pénz java eltűnt. Ez volt a varázslat. Utóbb kiderült: mese az egész.

Talán a legviccesebb esetben a rosszat sejtő állampolgár erélyesen kérte a zsarukat: sürgősen intézkedjenek, mert a szomszédjában lakó fiatalember régóta gyanús neki. Biztos, hogy bűnöző, mert már többször hozták-vitték járőrautóval. A bejelentő csak arról nem tudott, hogy a szomszéd bizony rendőr.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!