Elismerés

2018.04.10. 17:25

Művészi életpálya díjat kaptak a Békés megyei alkotók

Művészi életpálya elismerést vett át Scholtz Endre festőművész; Mészáros Mihály, Szőke Pál és Tomanek Gábor színművész kedd délután a polgármesteri hivatal Polgármesteri Szalonjában.

Nagy-Laczkó Viktória

Az egy évre szóló, havi életjáradékkal járó elismerést Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár adta át a művészeknek.

– Az elmúlt évben határozta el az emberi erőforrások minisztere, hogy a magyar alkotók számára művészi életpálya elismerést fog alapítani. Ez meg is történt. A művészek egy országos szakmai szervezet ajánlásával kerülnek, kerülhetnek be a programba, s kizárólag azon alkotók számára ítélik meg az elismerést, akik még nem részesültek állami kitüntetésben – árulta el lapunk kérdésére a helyettes államtitkár. – Három havonta adjuk át a díjakat a magyarországi alkotóknak. Most, első körben 72 művész kapta meg az elismerést, akik közül öten Békés megyében élnek, közülük négyen békéscsabaiak. Szőke Sándor szobrászművész, restaurátor számára, aki Kötegyánban végzi művészi tevékenységét, a későbbiekben adjuk át az elismerést.

Szarvas Péter a város polgármestere előbb megköszönte az alkotók művészi tevékenységeit, majd elmondta, az önkormányzat igyekszik évről, évre megfelelő forrásokkal ellátni a Békéscsabán működő kulturális intézményeket. Ahogy fogalmazott, „ez néha nagy csatákat szül, mert nagy bőségben dúskálunk.”

– Ezek az elismerések azt mutatják, hogy az intézményeinkben nagyon színvonalas, kiváló művészi munka folyik. A városi intézményeken kívül is vannak azonban olyan kulturális műhelyek, amelyek fontos szerepet töltenek be Békéscsaba, az önkormányzat életében. Ilyen többek között a szimfónikus zenekar, a Balassi néptáncegyüttes, Színistúdió, Bartók Béla kórus – mondta el Szarvas Péter. – Ezen formációk mind olyan műfajokban dolgoznak, melyek nem annyira népszerűek, de mi mégis törődünk velük, és próbáljuk picit az anyagi hátteret erősíteni, fenntartani. Érezzük azt, hogy a megyében a kultúra iránt fogékony közönség él, sokan jönnek Békéscsabára a rendezvényeinkre.

Egy évre szól a művészi elismerés Fotó: Lehoczky Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában