Tervezzük meg a napunkat, és maradjunk minél aktívabbak!

A koronavírus miatt életbe lépett járványveszély nem csupán napi életvitelünket, hanem lelki egyensúlyunkat is felboríthatja. A megváltozott körülmények ugyanis nagyobb felelősséggel és több stresszhelyzettel járnak számunkra, mint az átlaghétköznapok.

Vásári Erzsébet

Vonjuk be a gyerekeket is a háztartási munkába, például takarítsunk együtt /Fotó: Shutterstock/

Kozma Zoltán klinikai igazságügyi szakértő elmondta, a koronavírus-járvány szinte mindenkinek felborítja a megszokott életformáját. Ez egy igen erős stresszforrás, ami nemcsak abban merül ki, hogy félünk a fertőzéstől, hanem teljesen megváltoztatja az életvezetésünket, ezen belül a kapcsolattartási, tanulási és munkamódunkat. Utóbbiak következtében a kialakult helyzet olyan mértékű hatással van személyiségünk működésére, hogy új megküzdési stratégiákat kell kialakítanunk.

Folytatta, a járványveszély miatt a lakosság lényegében izolált – elkülönített – állapotba került, ami a legtöbbünk számára szokatlan. A szükséges kényszerintézkedések pedig mindenkire hatással vannak, és negatív érzelmi állapotot eredményeznek. Utóbbi egyénenként megjelenhet félelem, szorongás, düh, frusztráltság, depresszió vagy visszatérő negatív gondolatok formájában.

Vonjuk be a gyerekeket is a háztartási munkába, például takarítsunk együtt /Fotó: Shutterstock/

Kozma Zoltán kiemelte, hogy mindez persze leküzdhető – enyhíthető – azzal, ha aktívak maradunk és betartjuk korábbi rutinjainkat. Érdemes tehát ugyanabban az időben felkelni reggelente, mint amikor munkába mentünk vagy a gyerekeket az iskolába, óvodába készítettük. Továbbá napi teendőinket, étkezési és tisztálkodási, pihenési szokásainkat is javasolt a jellemző időrendben, illetve formában végezni. Ezzel enyhíthetjük a személyiségünkre nehezedő terheket. Ugyanez érvényes a gyerekekre, akiknek az oktatási rend szerint ajánlott délelőttönként tanulni, délutánonként pedig szabadidős tevékenységet folytatni, hiszen ez biztonságérzetet ad nekik.

Visszatérve a felnőttekre kifejtette, fontos, hogy minden napot előre megtervezzenek, azon belül az otthoni teendőket, a bevásárlást, a gyerekek segítését, a munkavégzést, a barátokkal, családtagokkal való kapcsolattartást is. Utóbbinál bár a személyes találkozás most nem ajánlott, telefonon vagy interneten keresztül ugyanúgy lehet folytatni, ami szintén segíthet könnyebben átvészelni ezt az időszakot. Ebben hatásos lehet még a lakásban, házban vagy kertben régóta elmaradt teendők elvégzése, amire a napi jövés-menésben megspórolt időt szánhatjuk, és a figyelemelterelés mellett tökéletes alkalom a mozgásra is. Ugyanez érvényes az idősekre, akiket a fiatalok most a bevásárláson túl abban is segíthetik, ha feladatokat adnak nekik, és különböző csatornákon keresztül folyamatosan éreztetik velük, hogy nincsenek egyedül.

Végül a szülőkre tért ki az igazságügyi szakértő, akiknek most a háztartási teendők, az otthoni munkavégzés – home office –, valamint a gyermekek tanulásban való segítése együttesen hatalmas terhet és felelősséget jelent. Mindez óriási stresszt eredményez esetükben, ami mellett muszáj magukra és a feltöltődésre is időt szánniuk, legalább napi 20-30 perc erejéig. Hiszen ők azok, akik egyébként is az állandóságot, stabilitást és biztonságot jelentik gyerekeik számára, ami most még inkább beigazolódik. Ezért fontos, hogy figyeljenek önmagukra, próbáljanak egyensúlyban maradni, hiszen hosszú távon lesz most szükség a helytállásukra, ráadásul most csak ők mutatnak példát utódaiknak.

Több dologra kell időt szakítania

Egy gyulai kétgyermekes édesanya elmondta, a járványveszély miatti digitális oktatás és otthoni munkavégzés komoly kihívást jelent számára. Mivel idősebb gyermeke még csak első osztályos, így minden tantárgynál mellette kell ülnie és segítenie a tanulásban. Kisebbik gyereke pedig még óvodás, aki szintén folyamatos figyelmet igényel tőle, közben munkáját is el kell végeznie, hiszen – érthető módon – a főnöke is a megszokott teljesítményt várja el tőle. Mindezt nehéz összeegyeztetnie, feladataihoz hajnalban kezd és késő estig végzi azokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában