Testületi ülés

2022.09.28. 13:58

A kiadások markáns csökkentése a cél Orosházán

A közbiztonsági helyzet és az energiakérdések is napirendre kerültek a szerdai orosházi testületi ülésen. Az önkormányzati intézmények vezetői előkészítették a spórolási lehetőségeket.

Cs. I.

Az orosházi képviselők döntöttek a spórolásról is

Fotó: Für Henrik

Hosszúnak ígérkezett szerdán a képviselő-testület ülése. Miután Bagdiné Fodor Erika a pénzügyi bizottság új tagjaként letette az esküt, a városi rendőrkapitány, Czecher Péter a 2021. évre vonatkozóan számolt be a közbiztonság helyzetéről. Jó színvonalú bűnüldözési munka, stabil bűnügyi helyzet – így jellemezte a tavalyi esztendőt. A képviselők rákérdeztek: ad-e többletmunkát, -feladatot a beköltözött, összeférhetetlen, nagy létszámú családok megjelenése?  Válaszul elhangzott, járőrszolgálattal naponta többször felkeresik az érintett utcákat. Rendőri intézkedés (csendháborítás, közlekedési szabálysértés) előfordult.

– Olyan kihívások elé nézünk, amelyek racionális lépések megtételét kívánják. Ellenkező esetben az önkormányzati fenntartású létesítmények energiaszámlái megsokszorozódnak – így vezette fel Dávid Zoltán az újabb napirendeket, ahol a megtakarítások érdekében meghozandó döntések szerepeltek. Elsőként az intézményi intézkedések kerültek terítékre: például a nyolc önkormányzati óvoda kapcsán. Óvodákban előírás a csoportszobák 22 Celsius fokos fűtése. Ám spórolnak az energiával (gázzal, árammal) azokban az épületrészekben, amiket nem használnak.

Dávid Zoltán

A Justh Zsigmond Városi Könyvtárban lesz változás: az olvasóterembe költözik a gyermekkönyvtár. Már zajlik a felesleges, elavult tartalmú könyvek selejtezése, bútorok elszállítása. Csökken a nyitva tartás ideje. A gyermekkönyvtári területet átadták a művelődési központnak, oda is beköltözőknek készítik a helyet. Az egész házban elzárják a meleg vizet.

A múzeumban elkezdődik a Magyar Géniusz Program pályázatban tervezett felújítás. Elhangzott, elektromos energia kell. Beszereznek két hőszivattyús klímaberendezést. A képtárban lekapcsolták a fűtést. Az Orosházi Egységes Szociális Központ idősek otthonaiban, a bölcsődében 22-23 Celsius fokot terveznek bevezetni, a klubokban az elvárt 18 fokot. A hajléktalanszálló szolgáltatását az érintettek az éjjeli menedékhelyen vehetik igénybe. A polgármesteri hivatal számos irodáját kiürítik a dolgozók összeköltöztetésével. A pénteki otthoni munkavégzés is vezethet megtakarításhoz - ezt is fontolóra veszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában