Szénhidrogén-lelőhely

2023.02.16. 13:14

Nyáron vagy ősszel már termelhet a második kút is Nyékpusztán

A Nyékpuszta térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen nyáron vagy ősszel állhat termelésbe a második kút, amelynek fúrása a héten elkezdődik – közölte az MTI-vel az Energiaügyi Minisztérium.

MTI

Az első kút hétfőn állt üzembe Sarkad térségében

Fotó: Lehoczky Péter

Azt írták, az első kúton – amelyen hétfőn indult a termelés – elvégzett termelési tesztek ipari mennyiségű földgáz és kondenzátum (könnyűolaj) beáramlását eredményezték. Nyékpuszta mezőben ennek alapján jelentős mennyiségű kitermelhető szénhidrogén-vagyon prognosztizálható.

Hozzátették, szükség van a beruházás folytatására további kutak lefúrásával és a végleges termelési infrastruktúra megépítésével. A második kút fúrása előreláthatóan száz napot vesz majd igénybe.

– A kormány az ellátás biztonsága és az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentés védelme érdekében a lehető legnagyobb részben belföldön elérhető forrásokból fedezné az energiaigényeket. A hazai gázkitermelést évi 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre növelnék – hívták fel a figyelmet a szaktárcánál. A békési gázmezőn a héten megkezdődött kitermelés hasznosan szolgálja a stratégiai célok elérését, erősíti Magyarország energiaszuverenitását.

A nyékpusztai nem hagyományos földgázmező kutatása, mezőfejlesztése és kitermelése az MVM-csoport részvételével, vegyesvállalati struktúrában zajlik. Az első kút lefúrása tavaly tavasszal befejeződött.

A következő öt évre ütemezett, úgynevezett Corvinus-projekt – amelyet tavaly nyáron kiemelt beruházássá nyilvánítottak – célja a földgázvagyon és a kondenzátum (könnyűolaj) kutatása és termelésbe állítása a 3700-4500 méter mélységben elhelyezkedő földgázmezőn. A projekt a Sarkadi és a Szeghalmi járás több települését is érinti: Dévaványa, Ecsegfalva, Kertészsziget, Körösladány, Méhkerék, Okány, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Szeghalom és Vésztő is részese a kiemelten közérdekű beruházásnak. Ezen települések közigazgatási területeit a beruházás részben a termelő kutak és a leendő gázüzem elhelyezkedése miatt, továbbá a földgáz termeléséhez és elszállításához szükséges csővezetékek nyomvonalai miatt érinti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában