Németvárosi Szent József templom

2023.07.23. 17:36

A malenkij robotról hazatérésre emlékeztek Gyulán - galériával

A malenkij robotról hazatérés tiszteletére rendeztek megemlékezést vasárnap Gyulán, a Németvárosi Szent József templomban.

Papp Gábor

Fotó: Kiss Zoltán

Az esemény hálaadó szentmisével kezdődött, amelyet Kovács Péter esperesplébános celebrált. A megemlékezésen Mittag Mónika, Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzata elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Tircsi Richárd, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának nemzetiségi főosztályvezetője mondott emlékező beszédet. Ezt követően a hagyományoknak megfelelően a résztvevők megkoszorúzták a templom előtt álló Malenkij robot emlékművet. 

Az esemény végén Kovács Péter megáldotta a Máriás-házat, illetve az ott található haranglábat, amit meg is szólaltattak a megemlékezés kapcsán. A harangláb a hazatérők tiszteletének egyik fontos szimbólumának számít.

1945. január 10-én 550 németvárosi embert vittek el Gyuláról a szovjetunióbeli szénbányákba több év kényszermunkára, német nevük vagy származásuk miatt, akik közül sokan soha nem térhettek haza.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában