Töretlenül a házhoz szállítás a legnépszerűbb

2023.12.20. 06:50

Az átlagosnál jóval több csomag érkezik Békés vármegyébe is

Az átlagosnál jóval több csomagot kézbesítenek ezekben a napokban, a karácsonyt megelőző dömping idején a futárok Békés vármegyében is. Töretlenül népszerű a házhoz szállítás, ugyanakkor egyre kedveltebbek az automaták és a különféle átvevőhelyek.

Licska Balázs

Kukely János ügyvezető szerint nőtt a csomagok száma, viszont nem annyira, mint pár éve.

Fotó: Licska Balázs

Megemelkedett a csomagok száma, viszont nem olyan mértékben, mint pár évvel ezelőtt – mondta Kukely János, a Sprinter futárszolgálatnak dolgozó békéscsabai Game Invest Kft. ügyvezetője. Bár nem tudják, hogy a küldemények mit tartalmaznak, az alapján, amennyit az átvevők fizetnek értük, elmondható, hogy a többség kisebb értékű ajándékokat vesz.

Összesen 18 autóval viszik a pakkokat, ha szükséges, a vármegye minden településén ott vannak minden nap. Jellemzően a nagyobb városokba, így Békéscsabára, Gyulára, Orosházára, Szarvasra, Békésre, Szeghalomba, Mezőkovácsházára, Battonyára szállítanak több küldeményt, a vármegye székhelyén többnyire három-négy kocsi mozog egyszerre, reggeltől délutánig.

Előtérbe került a bankkártyás fizetés a készpénzzel szemben

Azok, akik visszatérő jelleggel vásárolnak interneten egy-egy webáruházból, és megvan a kellő bizalom, azok általában előre kifizetik a csomagok árát. Akik viszont a futárnál rendezik a cechet, azok körében egyre inkább előtérbe kerül a bankkártyás fizetés a készpénzzel szemben.

Továbbra is népszerű a házhoz szállítás. Ilyenkor előre küldenek sms üzenetet az ügyfeleknek, hogy nagyjából mikor várható a futár, de telefonálnak is öt-tíz perccel az érkezése előtt, hogy biztosan legyen otthon valaki, aki átveszi a pakkot, a helyzeteket pedig rugalmasan kezelik. A kisebb csomagok esetében egyre kedveltebbek az automaták és az átvevőhelyek.

Folyamatosan készültek arra, hogy nőni fog a csomagok száma

A Magyar Posta Zrt.-nél elmondták, hogy folyamatosan készültek az elmúlt időszakban a dinamikusan megemelkedett csomagmennyiség kezelésére. A munkatársaik két-háromezer pakkot kézbesítenek Békés vármegyében egy átlagos napon, ehhez képest a küldemények száma az esztendő utolsó negyedévében 40 százalékkal nőtt.

Mint írták, a csomagkézbesítő futárok átlagosan mintegy 90-100 címhelyet keresnek fel, és Békés vármegyében minden településre kézbesítenek. A legforgalmasabb városok közé tartoznak a legnagyobb települések, így Békéscsaba, Békés, Gyula, Battonya, Orosháza, Szarvas, Sarkad, Gyomaendrőd, Szeghalom és Mezőkovácsháza.

Összességében 50 százalékos emelkedés is várható ezekben a napokban

Továbbra is a házhoz szállítás, valamint a postán maradó csomagátvételt veszik igénybe a legtöbben, de az automatákon történő átvételek száma dinamikusan és folyamatosan emelkedik – írták a Magyar Posta Zrt.-nél. Általánosságban elmondható: a novemberi, decemberi csúcsidőszakban összességében akár 40-50 százalékos növekedés várható a többi hónap átlagához képest, minden csatornán erősebb a terhelés az év végi időszakban.

A PostaPontok csúcsidőben 35-40 százalékos emelkedésre számíthatnak, míg a postákon 20-25 százalék körüli növekedés várható. A házhoz szállítás népszerűsége töretlen, a csúcsidőszakban akár 50 százalékkal is több pakkot kézbesítenek. De jelentős mennyiség terelődik át az egyre népszerűbb, kényelmesebb MPL csomagautomata-hálózatra, ahol a folyamatos bővítéseknek köszönhetően akár 60-65 százalékos növekedés is lehet az év végén.

Egyre kedveltebbek az automaták

A Magyar Posta Zrt.-nél elmondták: az automaták a rövidebb várakozási idő miatt kedveltek, valamint azért, mert a nap minden szakaszában, éjjel-nappal elérhetők, tehát rugalmas az átvétel lehetősége. A PostaPontok forgalmas kereskedelmi helyeken, illetve üzemanyagtöltő-állomásokon találhatók, ezeknek a megközelíthetősége és nyitvatartási ideje lehet kényelmes az ügyfeleknek. 

Hozzátették, hogy a békéscsabai logisztikai depóban nemrég egy jelentős fejlesztést hajtottak végre, és immár egy modern, automatizált szortírozó gépsor segíti a mindennapi munkát. A feldolgozás során a gép megméri csomagok tömegét, méreteit, beazonosítja és szortírozza is őket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában