Békés Vármegye Önkormányzata

2024.03.12. 18:41

Hat elnöki elismerést adtak át Eleken, az ünnepi ülésen - galériával

Hat kitüntetést is átnyújtottak kedden Eleken, ahol a város és Békés Vármegye Önkormányzata szervezett ünnepi megemlékezést a közelgő március 15-e, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója apropóján. A rendezvényen adták át az elnöki elismeréseket is. Kitüntetést érdemelt ki Chugyikné Bónus Gabriella, Mihalik Árpádné, dr. Seres Zsuzsanna, Medgyesi István, dr. Szombati Andrea és Lászik Gábor.

Licska Balázs

A megemlékezés első felvonásaként az ünneplők az eleki Sarlós Boldogasszony-templom melletti forradalmi emlékműnél gyűltek össze, ahol egy vers elhangzását követően Békés Vármegye Önkormányzata nevében Zalai Mihály elnök, a helyi önkormányzat képviseletében Szelezsán György polgármester, valamint dr. Kovács József országgyűlési képviselő koszorúzott.

békés vármegye
Hatan érdemeltek ki elnöki elismerést a vármegyei közgyűlés ünnepi ülésén. A képen Chugyikné Bónus Gabriella, Lászik Gábor, dr. Szombati Andrea, Medgyesi István, Mihalik Árpádné, dr. Seres Zsuzsanna, Zalai Mihály és Péntek László. 
Fotó: Lehoczky Péter

Békés vármegyét a békesség jellemzi

A vármegyei közgyűlés ünnepi ülésének a művelődési központ nagyterme adott otthont. Zalai Mihály elnök elmondta, hogy ismét ellátogatott egy településre a vármegye önkormányzata. Bár az önkormányzat székhelye Békéscsabán található, a tevékenységét a többi 74 településen fejti ki. 

Beszélt arról, hogy miért Péntek László helytörténész, a Körösfői Rákóczi Kultúregylet elnöke volt az ülés díszvendége. Kutat a Vasvári Pál vezette Rákóczi-szabadcsapattal kapcsolatban, amelynek kétharmadát Békés vármegyéből sorozták, és sokan estek el 1849 nyarán, amikor magyarok és románok harcoltak egymással. Úgy véli, ez intő példa, mint ahogy az is, hogy Békés vármegyében 300 éve békességben élnek a nemzetiségek. Szelezsán György polgármester elmondta, hogy Elek soknemzetiségű város, leképezi kicsiben a Kárpát-medencét. Kiemelte: tisztelegni kell a hősök előtt, és azokat is hősöknek mondta, akik a rendezvényen kitüntetést vettek át.

Békés vármegyeiek is voltak Vasvári Pál szabadcsapatában

Az, ami 175 éve történt Kalotaszeg határában, érintette Békés vármegyét is – mondta Péntek László helytörténész, utalva arra, hogy 1849. július 6-án román felkelők leverték Vasvári Pál szabadcsapatát, és Vasvári Pál is életét vesztette. Az ő és a szabadcsapata emlékére 2002-ben múzeumot hoztak létre. A Körösfői Rákóczi Kultúregylet elnöke idézte Vasvári Pált, aki vallotta, hogy a nemzetek együtt, egymás mellett akarnak emelkedni, nem pedig egymás romjain.

Ismertette, hogy Vasvári Pál a 1848/49-es forradalom és szabadságharc egyik legműveltebb népvezére volt. 1849 elején Kossuth Lajos szabadcsapat toborzását engedélyezte neki, amelyben több mint ötszázan szolgáltak, többen Békés vármegyéből. Erdélybe vonultak, ahol súlyos csapást mértek a román lázadókra. Később azt tervezték, hogy bekerítik a románokat, ezt a hadjáratot azonban a bejövő oroszok miatt visszaparancsolták. Ez a hír viszont nem jutott el Vasvári Pálhoz, kérdés, hogy miért. Az tény, hogy a románok július 4-én körülfogták őket. Bár visszavonulót fújtak, július 6-án a szabadcsapat nagy része és ő is itt lelte halálát.

A rendezvényen műsorral jelentkeztek a Dr. Mester György Általános Iskola tanulói, majd Zalai Mihály elnök és a rendezvény díszvendége, Péntek László átadták az elnöki elismeréseket.

Chugyikné Bónus Gabriella 

A mezőkovácsházi Körös-menti Integrált Szociális Intézmény igazgatóhelyettese 1991-ben Nagyszénáson, az idősek otthonában kezdett szakképzett nővérként, ahol szerinte megtanulta az alázatot. Fontosnak tartotta a szakmai fejlődést, az elmúlt években rengeteg végzettséget szerzett. Fejlesztő és Foglalkoztató Szociális Szövetkezetet hoztak létre, amelyben 46 megváltozott munkaképességűnek és hátrányos helyzetűnek biztosítanak munkát.

Mihalik Árpádné 

A Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium igazgatóhelyettese 2005 óta, de még mindig szívesen van az osztályban, a gyerekek között. Magától értetődő volt, hogy visszatér alma materébe. Úgy véli, ez a pálya hitet, elfogadást, türelmet, megfelelő életszemléletet igényel. Minden gyerekben igyekszik megtalálni az értéket, amire építeni lehet, szerinte fontos, hogy a diákok megszerettessék az iskolába járást.

Dr. Seres Zsuzsanna

Az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet belgyógyász, nefrológus főorvosa családi indíttatásból választotta az egészségügyet. Mint fogalmazott, nem adja fel könnyen a dolgokat, jellemző rá a hűség, és a kitartáshoz hozzásegíti, hogy vannak olyan betegek, akikkel mondhatni öröm együtt dolgozni. A gyógyítás mellett a tanítás is a szívügye, és szerinte a pácienseket is lehet tanítani. Nagy tiszteletnek örvend, empatikus mind kollégáihoz, mind betegeihez.

Medgyesi István 

A mezőkovácsházi mentőállomás vezetőjét gyerekkorától érdekelte az egészségügy, a mentőállomás első és egyetlen munkahelye. Szerinte a szakma a tanulásról, a fejlődésről szól. Mentőápolóként az ellátásra összpontosít, számít a riasztásra, állomásvezetőként a feladatai nagy része adminisztratív. A mezőkovácsházi mentőállomáson lévő esetkocsi 16 település és 40 ezer, míg a mentőkocsi hat település és 19 ezer ember egészségére ügyel. 

Dr. Szombati Andrea rendőr őrnagy

A vármegyei rendőr-főkapitányság szóvivője közel húsz éve szerelt fel. Szoros kapcsolatot ápol a rendőrségen a szakemberekkel, érdeklődik a balesetek, a bűnügyek körülményei iránt, illetve az emberek számára megfogalmazható tanulságokat keres egy-egy történetben. Úgy véli, úgy kell az üzeneteket átadni, hogy akik nem rendőrök, nem jogászok, azok is könnyen és gyorsan megértsék, közben hiteles is legyen. Számos elismerést érdemelt ki pályafutása során.

Lászik Gábor tűzoltó alezredes

A békéscsabai katasztrófavédelmi kirendeltség megbízott hatósági osztályvezetője korábban az orosházi kirendeltségen látott el ugyanilyen munkakört. Most földrajzi értelemben más területen dolgozik kiváló szakértelemmel és elhivatottsággal, de a cél ugyanaz: ne legyen tűz. Az épületek tűzvédelme esetében teljes körű látásmódra van szükség, és bár vannak hasonló épületek, nincs két egyforma. Kiemelt figyelmet fordít az újonnan érkező jogszabályok elsajátítására, betartására.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában