Terápiás Központ

2024.05.10. 17:45

GyöngyHázat avatott a Démétér Alapítvány Szanazugban

Átadták a Démétér Alapítvány csontvelő-transzplantáción átesett gyerekek és családjuk számára létrehozott GyöngyHáz terápiás központját pénteken délután Doboz-Szanazugban. A GyöngyHázban várhatóan június közepétől fogadják majd a családokat.

Papp Gábor

Alt Norbert alpolgármester, Némethné Tóth Szilvia lelkész, dr. Kriván Gergely, az alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint Köves Mihály polgármester a GyöngyHáz átadóján

Fotó: Bencsik Ádám

Mint azt Sedlák Gabriellától, az alapítvány programigazgatójától megtudtuk és arról korábban írtunk hírportálunkon is, az életmentő csontvelő-transzplantáció hosszú kórházi kezelést és akár több éves izolációt jelent. Az egész családot megterhelő időszak után az érintetteknek segítségre van szükségük, hogy feldolgozzák a betegség éveit. A doboz-szanazugi intézmény, a GyöngyHáz ebben nyújt segítséget.

Alt Norbert alpolgármester, Némethné Tóth Szilvia lelkész, dr. Kriván Gergely, az alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint Köves Mihály polgármester a GyöngyHáz átadóján Fotó: Bencsik Ádám

GyöngyHáz: több szempontból is segítség

Az alapítvány 2006 óta működteti a Dél-Pesti Centrumkórház területén a Démétér Házat, ahol a transzplantációs osztályon kezelt gyerekek, valamint szüleik kapnak lakhatást és teljes körű támogatást a gyógyuláshoz. Amikor a családok hazatérhetnek a Démétér házból, akkor is szükségük van a segítségre, a támogatásra. Éppen ezért Doboz-Szanazugban egy olyan központot hoztak létre, ahol ezekkel a családokkal foglalkoznak majd.

– A Démétér házban gyógyultak a GyöngyHázban visszakerülhetnek a régi kerékvágásba, a korábbi életritmusba – tette hozzá a szakember. Sedlák Gabriella elmondta, hogy egy ilyen betegség után természetes, hogy a szülők féltik a gyermeküket, néha ugyancsak érthető módon túlféltik őket, itt lehetőség nyílik, hogy megvalósulhasson az átmenet. Külön szeretnének foglalkozni a testvérekkel is, hiszen a transzplantáció ideje alatt ők háttérbe szorulnak, a megszokott életritmus felborul, az egyik szülőt gyakran hosszabb ideig nélkülözniük kell.

A betegek 85 százaléka meggyógyul, de vannak veszteségeik is, éppen ezért gyászcsoportokat is szeretnének működtetni, hogy segítsenek.

Fotó: Bencsik Ádám

A nyár máris nagyon erős lesz

Kérdésünkre Sedlák Gabriella elmondta, a nyár biztosan erős lesz, de szeretnék, ha egész évben tudnák folytatni tevékenységüket Doboz-Szanazugban.

– A környezet egész évben, ősszel, télen és tavasszal is szép, így azt tervezzük, hogy a szakmai csapat bővítésével ekkor is fogadhassunk vendégeket – tette hozzá. A családokat egyébként június közepétől tudják fogadni a Gyöngyházban.

A pénteki ünnepélyes átadón beszédet mondott dr. Kriván Gergely, az alapítvány kuratóriumának elnöke, Köves Mihály, Doboz polgármestere és Alt Norbert, Gyula alpolgármestere. Az esemény részeként időkapszulát helyeztek földbe, gyerekek, illetve az alapítvány dolgozóinak gondolataival. Németné Tóth Szilvia evangélikus lelkész megáldotta a létesítményt és a ház működését.

A doboz-szanazugi ingatlan 1200 négyzetméteren fekszik, a ház maga 250-300 négyzetméteres, illetve a telken melléképület is található. A házban öt apartman található, így egyszerre a családok nagyságában függvényében négy-öt családot tudnak fogadni. Van egy nagy nyári konyha közös főzésekre, bográcsozásra, szalonnasütésre ugyancsak lehetőség nyílik. A kert hatalmas, ahol aki szeretne, nyugodtan tud pihenni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában