Széles utakat, gumifákat!

2024.05.05. 13:50

Motorosok: felfrissítették berozsdásodott tudásukat a csabai reptéren - galériával, videóval

Széles utat, gumifákat! Így hangzik a motorosok körében jól ismert mondás. A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság azonban a hangzatos jókívánság mellett minden évben hasznos elméleti és gyakorlati ismeretekkel is szeretne segíteni abban, hogy a motorosok biztonságban közlekedjenek az utakon. Így volt ez szombaton is a békéscsabai repülőtéren.

Nyemcsok László

A jó idő beköszöntével elindult a motoros szezon is, éppen ezért a korábbi évekhez hasonlóan a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság évadnyitó motoros tréninget tartott szombaton a békéscsabai repülőtéren kialakított gyakorlópályán. A rendőrök szakemberek segítségével igyekeztek segítséget nyújtani abban, hogy a hosszabb téli kihagyás után a motorosok felfrissíthessék vezetéstechnikai tudásukat.

Motorosok lepték el a repteret
Motorosok lepték el a repteret Fotó: Kiss Zoltán

Húsz óra alatt elfogytak a szabad helyek

Deményné Tűri Zsanett hadnagy, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, hogy a tréningre előzetesen regisztrálni kellett, és a pályaadottságok miatt korlátozott számban tudták fogadni a jelentkezőket. A meghirdetést követően alig 20 óra alatt elfogytak a szabad helyek, ami azt mutatta, hogy igény van az ilyen jellegű tréningekre. A sajtóreferens úgy fogalmazott, örülnek annak, hogy mindig népszerű ez a program, mert ez azt bizonyítja, hogy sok az olyan motoros, aki felelőségteljesen közlekedik, és minden lehetőséget megragad a gyakorlásra, az ismeretek bővítésére.

Elindulás előtt érdemes átnézni a járgányt

A tréningen Verebi Zoltán törzszászlós, a főkapitányság forgalomellenőrző alosztályának szolgálatparancsnoka elmondta, ajánlatos a járgányokat az első használat előtt átnézetni, működésüket, a kapcsolókat ellenőrizni. A biztonságos közlekedés érdekében a napi elindulások előtt fontos megnézni a gumiabroncsok állapotát, a fék-és a kormányberendezés, valamint a világítás és a fényjelző eszközök működését.

Kötelező felszerelés a bukósisak, de ajánlott még rövid úton is a megfelelő térd-, könyök- és csípővédő protektorok használata, a motoros kesztyű és a csizma.

A motorosok jelenlétére számítani kell az utakon

A törzszászlós arra is felhívta a figyelmet, hogy a szezon kezdetén nemcsak a motorosok szokhattak el a járműkezeléstől és a rutinmozdulatoktól, hanem a többi gépjárművezető is elszokott a motorosok jelenlététől az utakon. Ezért fontos, hogy aki a motor nyergébe pattan, legyen nagyon figyelmes és előrelátó, mert egy adott helyzetben hiába van neki elsőbbsége, ha nem kapja meg. Ha pedig ebből baleset lesz, a motoros a sérülékenyebb, hiszen az ő testét nem védi karosszéria.

Verebi Zoltán elmondta, a gyakorlópályát úgy alakították ki, hogy a motorosoknak lehetőségük legyen a legfontosabb vezetéstechnikai ismereteket gyakorolni, felfrissíteni a „berozsdásodott” tudásukat. Volt szlalom, szűk helyen megfordulás, akadály elkerülése hirtelen adódó veszélyhelyzetben és gyors irányváltoztatás is.

Deményné Tűri Zsanett hangsúlyozta, a rendőrség arra kéri a motorosokat, hogy csak kifogástalan állapotú járművel induljanak útnak. Mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelő sebességgel hajtsanak, tartsanak biztonságos követési távolságot, és használják s kötelező és az ajánlott védőfelszereléseket is!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában