Különleges menet

2024.05.11. 20:29

Oldtimer tűzoltóautók hajtottak végig Gyula belvárosán – galériával, videóval

Különleges oldtimer tűzoltóautókból is álló látványos felvonulással folytatódott szombaton délután a 24. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúra Gyulán. A menet az Erkel Ferenc Művelődési Központtól indulva a belvároson áthaladva a gyulai várnál ért célba. A Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúra rengeteg érdekességet tartogat, amelyek egyike volt oldtimer tűzoltóautók felvonulása.

Papp Gábor

A szombati felvonulást az IFSO, a Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúra Szervezet elöljárói vezették, majd mazsorettek, fúvószenekar, a résztvevő sok száz tűzoltó, illetve a különleges oldtimer tűzoltóautók sora következett. 

oldtimer tűzoltóautók, csillagtúra, tűzoltók, felvonulás
Az oldtimer tűzoltóautók felvonulása rengeteg látványosságot tartalmazott. Fotó: Lehoczky Péter

Oldtimer tűzoltóautók: tömegek voltak rájuk kíváncsiak

A menetet mindenütt óriási érdeklődés övezte, százak figyelték, fotózták, nézték meg a történelmi belvárosban zajló különleges látványosságot. Kiss József, a szervezőbizottság titkára kérdésünkre elmondta, a csütörtökön kezdődött, s egészen vasárnapig tartó programon, a csillagtúrán kilenc ország, Ausztria, Belgium, Dánia, Németország, Lengyelország, Szlovákia, Olaszország, Svájc és természetesen Magyarország mintegy 700 tűzoltója vesz részt.

A csütörtöki megnyitót követően pénteken a vendégek számos sportversenyen mérethették meg magukat, lövészet, gokart, teke, bowling, illetve úgynevezett tűzoltó staféta is színesítette ezt a programelemet.

Gyula turisztikai kínálatát is megismerték

A látogatók megismerhették Gyula sokrétű turisztikai kínálatát, a kiváló gasztronómiát, a Körösök vidékét és a legfontosabb attrakciókat is. Találkozót szerveztek a delegációkkal érkezett polgármesterek és alpolgármesterek számára, amit ünnepélyes fogadás követett. Utóbbi rendezvényen köszöntötték Heinz Kernjakot, aki 1993 óta a Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúra főtitkára, annak idején éppen az első gyulai rendezvényen kapta meg kinevezését.

A szakmai konferencián tűzvédelmi témák kerültek a középpontba. Este a várnál felállított sátorban pedig baráti estet tartottak.

Szombaton küldöttgyűléssel folytatódott a program, ahol a résztvevők visszatekintettek az előző csillagtúrára, illetve tájékoztatás hangzott el az idei program eseményeiről. Kiderült az is, hogy két év múlva várhatóan az olaszországi Dél-Tirol több település ad majd otthont a Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrának.

A felvonuláson közel 30 tűzoltóautó és sok száz résztvevő tette meg az Erkel Ferenc Művelődési Központ és a gyulai vár között távolságot. A külföldi oldtimerek mellett a megyéből is számos tűzoltóautó ott volt a látványos felvonuláson. A rendezvénysátorban baráti zenés program kezdődött.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában