Szűrések, megelőzés

2024.05.08. 14:57

Felhívják a nők figyelmét a prevencióra Orosházán is

Minden év május 8-án tartják világszerte a petefészekrák világnapját. A Mályvavirág Alapítvány idén is segíti a lakosság és az egészségszakmai résztvevők minél szélesebb körű tájékoztatását.

Csete Ilona

A nőknek ismerniük kell a petefészekrák tüneteit, és sokszor saját maguknak kell az “asztalra csapniuk”, hogy ezeket komolyan is vegyék - mondta Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

Sajnos a petefészekrák tünetei jellegtelenek a korai stádiumban, könnyen összetéveszthetőek pl. gyomorrontással, ide sorolható a fáradtság, a tartós puffadás, alhasi fájdalom is. Ha már rendellenes vérzés jelentkezik, akkor talán komolyabban veszik a tüneteket. És nem csak a nők, hanem a szakemberek is, akikhez fordulnak. Azért, hogy a nők tájékozódni tudjanak, hogy az érintettek betegútja támogatva legyen, és azért, hogy az egészségügyi dolgozókat segítsék, a Mályvavirág Alapítvány idén megújította a malyvavirag.hu honlapon a petefészekrák aloldalát, amely május 8-tól elérhető. A laikusoknak és az egészségügyi dolgozóknak külön-külön felület ad tájékoztatást: petefészekrákos és túlélő-érintett, hozzátartozó, valamint az e terület orvosspecialistája által.

prevenció, petefészekrák, megelőzés
2269331345
Forrás:  Shutterstock/ illusztráció

A Mályvavirág Alapítványról

A Mályvavirág Alapítvány 2013 májusa óta dolgozik a HPV-prevencióért és a nőgyógyászati daganattal érintettekért. Célja a prevenció, azaz a szűrések és a védőoltások népszerűsítése, valamint részt vesznek a teljes betegút menedzselésben a petefészekrékkal, méhnyakrákkal, méhtestrákkal szeméremtest és hüvelyrákkal érintettek és hozzátartozóik számára.

Orosházán 4 éve működik Mályvavirág Pont. Vezetője, Farkas Attiláné önkéntesekkel, szakmai szervezetekkel, intézményekkel együttműködve a prevenció, az önvizsgálat fontosságára hívja fel a figyelmet rendezvényeiken. Közeleg egy újabb, hétvégi dátum.

– A Mályvavirág Alapítvány, a svédországi Karolinska Egyetemmel közösen ingyenes HPV önmintavételi programot szervez 2024. május 10. és május 26. között. A kampány célja, hogy felmérje a HPV önmintavétel elfogadottságát a magyar nők körében. Erre lesz lehetőség az orosházi kórház és szakrendelő pénteki, szűrővizsgálatokat kínáló programján, ahol mi is ott leszünk. A HPV önmintavételes szűrővizsgálatra szükséges a bejelentkezés – nyilatkozta az Orosházi Mályavirág Pont vezetője.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában