Felújítás

2024.05.10. 06:30

Újjászületett az egykori harmónium a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyban - videóval

Az újonnan felújított harmóniumot csütörtökön délelőtt állították vissza eredeti helyére a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyban. Sipos István kapott megbízást a Wenckheim-kastélyban lévő harmónium felújítására és javítására. 

Dinya Magdolna

Sipos István hangszerész és orgonaépítő mester széleskörű zenei képzettséggel rendelkezik, beleértve a kántorképző és karnagyképző tanulmányait. Zongorán, harmóniumon és orgonán is játszik. Jelenleg Nagybánhegyesen él, ahol saját műhelyében hangszerek felújításával és restaurálásával foglalkozik, itt újította fel a Wenckheim-kastély harmóniumát is. Szakmai pályafutását és tanulmányait 1979-ben kezdte egy orgonaüzemben. Vallásos családban nevelkedett, rendszeresen vettek részt vasárnapi istentiszteleteken. Az orgona hangja és a körülötte lévő miliő fogta meg, amely a mai napig inspirálja munkásságában.

A felújított harmóniumot visszahelyezték eredeti helyére a Wenckheim-kastélyban. Fotó: Beol.hu

Három hét alatt készült el a Wenckheim-kastélyba visszakerül hangszer

A Wenckheim-kastély harmóniumának felújítása három hetet vett igénybe, amely alatt teljesen szétszedte és alaposan kitakarította, hogy visszanyerje eredeti fényét és működőképességét. Eltávolított és felújított különböző belső alkatrészeket is, mint például a bőrözött és filcezett részeket. Ezután a hangszer külső állapotát is javította, valamint kiegészítette a már hiányzó vagy letört elemeit.

Elmondta, hogy maga a harmónium szívó légrendszerű. A sípok, amelyek benne találhatóak nem fújásra, hanem szívásra szólalnak meg. Az ilyen típusú hangszereket általában amerikai rendszerűnek nevezik, mert az 1800-as évek végén készültek először Amerikában. Azonban később már az 1900-as évek felé Európában és Magyarországon is készítettek ilyen harmóniumokat. Sipos István hangszerész és orgonaépítő mester nemcsak Magyarország területein, hanem külföldön is tevékenykedik hangszerek felújításával és restaurálásával.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában