Brüsszel

2024.04.17. 12:28

Orbán Viktor: egyesítenünk kell az erőinket, harcolnunk kell az elnyomók ​​ellen (videó)

Ursula von der Leyen alatt az Európai Bizottság átpolitizált szereplő lett ahelyett, hogy a szerződések őre lenne – fejtette ki Orbán Viktor szerdán Brüsszelben, a Nemzeti Konzervatív Konferencián (NatCon), amelynek ellehetetlenítéséért mindent megtett a helyi baloldali városvezetés, de a belga bíróság végül engedélyezte a megtartását, így ma a magyar miniszterelnök is felszólalhatott. A kormányfő a migrációról, a magyar családpolitikáról és az orosz–ukrán háborúról is elmondta a véleményét a magyar kormányfő.

MW

A NatCon konferenciának helyet adó brüsszeli kerület baloldali polgármestere mindent megtett azért, hogy megakadályozza Orbán Viktor és más konzervatív vezetők és gondolkodók felszólalását

Forrás: AFP

Fotó: Simon Wohlfahrt

Orbán Viktor miniszterelnök Yoram Hozanyval, a Nemzeti Konzervatív Konferenciát (NatCon) szervező Edmund Burke Alapítvány elnökével beszélgetett a tanácskozás második napján, szerdán. Az eszmecsere során felidézték, hogy a magyar kormányfő korábban már Rómában is részt vett egy NatCon konferencián. Az azóta történt változásokról szólva Orbán Viktor kiemelte, hogy hasonló problémákkal küzdünk ma is, de politikai előrelépésre van esély az erősödő jobboldal miatt – olvasható a Magyar Nemzet tudósításában.

„Én betartottam az ígéreteket”

Második pontként a kormányfő kiemelte, hogy

Ursula von der Leyen alatt az Európai Bizottság átpolitizált szereplő lett ahelyett, hogy a szerződések őre lenne.

A miniszterelnök beszélgetőpartnere a lengyelországi választásokról és a kampányról is kérdezte a kormányfőt. Orbán Viktor leszögezte, hogy ő cselekvő ember, így nem intellektuális inputot szolgáltat, hanem egyszerűen azt tudja mondani, hogy változásra van szükség. Kiemelte: a zöld átállás megbukott.

Jobb mezőgazdaságot ígértek, most viszont a gazdák szenvednek Európában. Azt mondták, megoldják a migrációt, most nagyobb migrációs válság fenyeget, mint korábban. Azt mondták, hogy a háborút szankciókkal megállítják, az mégis zajlik – tette hozzá.

Orbán Viktor kiemelte, hogy Kelet-Európában minden problémát a nemzetközi törekvések okoztak, és azokat csak nemzeti szinten lehetett megoldani. Ezzel szemben nyugaton a nemzetközi törekvések hoztak előrelépést, míg a nemzeti törekvések vezettek sokszor tragédiához, mint például a nácizmus.

A magyar miniszterelnök azt mondta, hogy harminc évvel ezelőtt Helmuth Kohllal és Tony Blairrel a politikai viták más tartalmi szintet képviseltek. Aláhúzta: ma nem a lényegről szólnak a dolgok, de ha komolyan gondoljuk, hogy mi a populizmus, azt látjuk, hogy annyit jelentett, hogy egy-egy politikai szereplő olyan jó dolgokat ígér, amit nem tud majd betartani. – Én betartottam az ígéreteket – tette hozzá. Nemet mondtunk a migrációra, és így is teszünk, nemet mondtunk a genderideológiára, és meg is védjük a gyerekeinket – szögezte le Orbán.

„A szabadságot szeretőknek egyesíteniük kell az erőiket”

A beszélgetés során kitértek a kommunizmusra is. A magyar miniszterelnök emlékeztette a hallgatóságot, hogy akkoriban a rendszer mindent megtett, hogy ellehetetlenítsék őket. Felidézte, hogy ugyanolyan nyomást gyakoroltak rájuk, mint amilyet most, a konferencia körül is látni lehetett. Megfenyegették a helyszínt, a beszállítót, akik teret adtak nekik. Orbán kiemelte, hogy ha harcolunk, akkor győzhetünk.

„Minket nem tudnak betiltani!”

„Minket a kommunisták sem tudtak betiltani, és a brüsszeli bürokraták sem fognak!” – szögezte le Orbán Viktor a konferencián lezajlott beszélgetés után közzétett posztjában a Facebookon.

„Minket nem lehet elhallgattatni!”

A miniszterelnök később egy videót is megosztott a közösségi oldalán:

„Változásra van szükség Brüsszelben!”

A brüsszeli bürokraták eredményeit is ismertette a miniszterelnök:

 

 

 

A szabadságot szeretőknek egyesíteniük kell erőiket és harcolniuk kell az elnyomók ​​ellen – tette hozzá.

A kormányfő a migrációval kapcsolatban kijelentette: igaz, hogy a migránsok száma Magyarországon nulla, de ennek az oka egyszerű. Hozzátette,

a magyar rendszer azon alapul, hogy a határt illegálisan átlépni bűn.

– Ezért azokat, akik illegálisan teszik ezt, mi bűnözőknek tekintjük. Van erre egy eljárásunk a magyar hatóságoknál. A nagykövetségen be kell adni a kérelmet, és aztán várni kell, kint kell várni – hangsúlyozta Orbán Viktor. Ez a vörös vonal. Ezt a rendszert állítottuk fel a határral és a jogi környezettel.

Az iszlámnak is megvan a maga helye

Leszögezte: a migráció a civilizációkról is szól. Egy keresztény alapokon és gyökereken álló kontinens vagyunk, és akik jönnek, ők a muszlim civilizációból érkeznek.

– Sok definíció létezik, de én cselekvő emberként a konzervativizmust úgy fogalmazom meg, mint azok gondolata, akiknek az idő valamilyen felettes fogalom. Nekem unokáim vannak, ezért nagyon foglalkoztat, hogy milyen Magyarországot hagyunk rájuk, és hogy milyen civilizációt hagyunk rájuk. Én azt tudom mondani, hogy keresztény társadalomban élni csodálatos dolog. A legjobb dolog, amit el tudok képzelni a gyerekeimnek és unokáimnak. Nincs semmi problémám a muszlimokkal. Az iszlám is egy szép civilizáció, mély kultúrával rendelkeznek, de ott, ahol ennek helye van – húzta alá Orbán Viktor.

Úgy fogalmazott, a brüsszelieknek azt javasolja, hogy csináljanak, amit akarnak, csak ne erőltessenek ránk semmit. Kifejtette, ez nem az ő személyes látásmódja. Európában egyedül a magyarokat kérdezték meg erről népszavazáson.

– A magyar emberek mondták el, hogy szeretnék, ha megvédenénk a határainkat és a kultúránkat. Ez a mi döntésünk, és vállaljuk érte a felelősséget. Még vitatni is lehet, hogy ez jó-e, de ez nem számít, hisz a mi döntésünkről van szó – jelentette ki a kormányfő.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök (b) Yoram Hazony filozófussal, a jeruzsálemi Herzl Intézet vezetőjével folytatott pódiumbeszélgetésén
Fotó: Fischer Zoltán / Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Orbán ismertette ezzel kapcsolatos álláspontját, amely szerinte mindig az volt, hogy nem kell közös migrációs politika. Az nemzeti hatáskör.

A magyar miniszterelnök reagált arra a felvetésre is, hogy Magyarország a Nyugat szemében példa a kereszténység szempontjából, hetente ugyanakkor az emberek mintegy tíz százaléka jár templomba. Elmondta, kereszténynek lenni mindig is nehéz volt, hisz ez azt jelenti, hogy Jézus tanításait követjük, ami nem könnyű. Ha nem vigyázunk rá, elveszíthető érték a kereszténység.

A liberálisok a migráció által szavazókat gyűjtenek

A demográfiai folyamatokról szólva kiemelte: a migráció nem jelent választ ezekre a kihívásokra. Ezzel szemben mi, magyarok, megpróbáljuk első körben a családokat támogatni és segíteni a fiatalok gyermekvállalási céljait.

Magyarországon ugyanakkor munkaerőhiány van  – tette hozzá. Emiatt vendégmunkásokat fogadunk, katari mintájú szabályozást vettünk át. Két évig maradhatnak, majd el kell menniük. A születendő gyermekek számát kell növelni, ma Magyarországon a termékenységi rátát illetően 1.5-1.6-ra jutottunk, de 1.2-ről indultunk – erősítette meg Orbán.

Hozzátette:

az igazi oka annak, hogy a liberálisok miért támogatják a migrációt, nem a demográfia, hanem hogy szavazókat gyűjtenek.

Az európai történelemben nyilvánvaló, hogy két nagy blokk harcolt: a keresztény konzervatívok és a baloldal. Volt egy egyensúly, amit most felborítanak muszlim szavazókkal, akik soha nem fognak keresztény alapú politikai erőkre szavazni. Én is azt mondom, hogy ez összeesküvéselmélet, de közel van a valósághoz – tette hozzá.

Ukrajna nem szuverén állam

Az orosz–ukrán háború kapcsán Orbánt megkérdezték, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök barátjának tartja-e magát. A miniszterelnök úgy fogalmazott, Magyarországnak nincs közös határa Oroszországgal, és nem is szeretne megint, mert volt a Szovjetunióval.

Ezért szeretnénk egy szuverén Ukrajnát, Putyin inváziója teljesen szembemegy minden értékkel, amit képviselünk, tehát a magyar kitétel, hogy legyen valami köztünk és Oroszország között.

A kormányfő azt azonban leszögezte, hogy Ukrajna ma csak egy nyugati protektorátus, nem egy szuverén állam, de nekünk a lényeg, hogy valami legyen köztünk. A második, hogy Oroszországgal érdekünk kereskedni. A háború nem a mi háborúnk, de a nyugat úgy csinál, mintha az lenne.

Persze annyira nem érzik sajátjuknak, hogy meghalljanak, halljanak csak az ukránok, ők meg ezt támogatják. Nem kritizálom az ukránokat, hogy védik a hazájukat, de a kérdés, hogy okosan teszik-e azt. Nekem kívülállóként a háború okát kell megérteni.

FARAGE, Nigel; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Nigel Farage, a brit Függetlenségi Párt korábbi elnöke a konferencián
Fotó: Fischer Zoltán / Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Az okot pedig Orbán Viktor szerint NATO-tagságnak hívják. – A saját tapasztalataim szerint az oroszok soha nem fogják engedni Ukrajnát jelenlegi állapotában a NATO tagjává válni, mert ők is akarnak a NATO és maguk között egy bufferzónát. Persze ez törvénytelen módon történik, de akkor is ez a háború oka – mondta.

– Ukrajnának az az ajánlat, hogy halljatok meg többen, harcoljatok többet és majd nyertek? Ennek a háborúnak nincs a csatatéren megoldása. Nem kapnak jobb ajánlatot, ha még százezrek halnak meg a csatatéren, mint amit kapnának most – figyelmeztetett.

– Nem Putyin-barátságról van ezért szó, hanem a valóságról – tette hozzá.

„Mindig jó kapcsolatunk volt Izraellel”

Október 7 óta Izrael is újból a nyugati problémák középpontjába került – vetették fel a konferencián. Erre válaszolva Orbán Viktor kijelentette, úgy látja, zsidónak se egyszerű lenni, ahogyan kereszténynek sem.

De Magyarországnak ez azért is különösen fontos, mert körülbelül 200 ezer magyar van Izraelben.

Ez nem csak egy geopolitikai probléma nekünk, saját polgáraink vannak veszélyben.

Mellesleg Budapesten jelentős számú zsidó él, és nekik is fontos kérdés ez. Ezért nekünk mindig jó kapcsoltunk volt Izraellel, annak ellenére, hogy a balliberálisok antiszemitizmussal támadnak engem – mondta Orbán.

Kiemelte: nekünk is van egy államunk. Az álláspontunk, hogy az államoknak joguk van megvédeni magunkat. De félő, hogy ha a konfliktus nem egy Izrael és egy terrorszervezet, hanem más államok ellen zajlik, akkor az eszkalációhoz vezethet.

A miniszterelnök bízik azonban abban, hogy az érintett vezetők lesznek elég bölcsek megoldani a konfliktust.

Európa a szabadság és az elnyomás határmezsgyéjén egyensúlyoz

A Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon) egy szimbolikus esemény, amely jól írja le Európa helyzetét – mondta a miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva a konferencián való megszólalása előtt Brüsszelben. Orbán Viktor szerint Európa a szabadság és az elnyomás határmezsgyéjén egyensúlyoz. Úgy véli, a rendezvény betiltása, majd később az engedélyezése olyan, mintha a nyolcvanas évek végén lennénk Magyarországon, amikor „a szabadság erői, meg az elnyomás erői viaskodnak egymással”.

„Örülünk, hogy még szabad beszélnünk Brüsszelben”

– tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy mi a nemzeti konzervatívizmus legfontosabb feladata most, azt válaszolta: szabadság, család, béke.

Ismert: kedden blokád alá vonta a belga rendőrség a békepárti és migrációellenes NatCon konferencia helyszínét. Az egyenruhások nagy erőkkel vonultak a helyszínre, hogy eleget tegyenek a területileg illetékes baloldali polgármester végzésének, amely átlátszó politikai érvek mentén betiltotta a tanácskozást. Később komoly fordulat történt az ügyben: a konferencia szervezői még kedden bíróságon támadták meg a városvezető rendeletét, a gyors ítéletnek köszönhetően a NatCon konferencia a szerdai napon folytatódik. A tanácskozáson Orbán Viktor magyar miniszterelnök és mások mellett felszólal Mateusz Morawieczki korábbi lengyel kormányfő is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában