2018.10.11. 13:01
Homérosz is ezen az alapanyagon nőtt fel
A legtöbb magyar konyhában is ott áll legalább egy üveggel.
Ugyan az olívaolaj a mediterrán konyha fő pillére, ma már majdnem az egész világot meghódította: a legtöbb magyar konyhában is ott áll legalább egy üveggel. Ennek két oka van: az ízélmény és az egészségre gyakorolt pozitív hatás. Persze egyáltalán nem mindegy, milyen olívaolajat emelünk le a polcról, hiszen a minősége nemcsak az előállítástól, hanem a bogyó fajtájától is nagyban függ. Amerikában például ez a leggyakrabban hamisított termék. A minőségi fajták jótékony hatással vannak a szív- és érrendszeri betegségekre, az ízületi gyulladásra és az Alzheimer-kórra – írja az Origo.
Homérosz az olívaolajat folyékony aranynak nevezte. Persze nyomós oka volt rá. Az olívabogyó ugyanis tele van nyomelemekkel, vitaminokkal, esszenciális telítetlen zsírsavakkal és polifenolokkal.
A-, E-, D- és K-vitamin-tartalmának köszönhetően erős antioxidáns, megköti a szabad gyököket, védi a szemet, javítja az állóképességet, gyorsítja a sejtregenálódást,
a sebgyógyulást, lassítja az öregedést, segíti az emésztést, csökkenti az epekövességet.
Ennek fényében nem is csoda, hogy a görögöknél híres mondás
a kenyéren és olívaolajon felnőni.
Építsen be az étrendjébe egy minőségi fajtát, és készítse el a következő receptet egy adag folyékony arany felhasználásával.
Torta folyékony arannyal
Hozzávalók:
1 és ¾ csésze liszt
1 teáskanál sütőpor
¾ teáskanál só
3 nagy tojás
1 és ¼ csésze plusz 2 evőkanál cukor
¼ teáskanál frissen reszelt citromhéj
¾ csésze minőségi extra szűz olívaolaj, vagyis folyékony arany
¾ csésze tej
Elkészítés:
Helyezze középre a sütőtálcát, és melegítse elő a sütőt 176 fokra. Zsírozzon ki egy körülbelül 22 centiméter átmérőjű tortaformát.
Keverje össze egy tálban a lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot, majd tegye félre.
Verje fel a tojást robotgéppel. Folyamatos keverés mellett adja hozzá a csésze cukrot és a citromhéjat, közben kapcsoljon nagyobb sebességre. Keverje körülbelül 3 percig.
Kapcsoljon kisebb sebességre, és lassan öntse hozzá az olajat. Keverje el jól benne.
Adja hozzá a liszt felét, közben keverje tovább. Amint összedolgozta, adja hozzá a tejet, majd egy perc múlva a maradék lisztet. Keverje, míg a tészta elválik az edény falától.
Tegye a tésztát a tortaformába, majd szórja meg a maradék, két evőkanál cukorral. Süsse, amíg aranybarna lesz, és ellenőrizze fogpiszkálóval. A sütési idő körülbelül 40-45 perc.
Vegye ki a sütőből, hagyja hűlni 15 percig. Szedje ki a formából, és tegye félre még legalább egy órára, hogy teljesen kihűljön.
Borítókép: Shutterstock