2019.09.27. 13:32
Nem minden leves, saláta alakkímélő és egészséges – segítünk választani!
Fogyókúra esetén nem árt kétszer is meggondolnia, mit eszik ebédre.
Tévedés lenne azt hinni, hogy az összes saláta vagy zöldségalapú leves alakkímélő és tökéletesen egészséges fogás – írja a Fanny heti női magazin nyomán a Vasárnap Reggel legutóbbi száma.
Íme egy rövid útmutató, hogy melyik alkalmas inkább elő-, és melyik főételnek.
LEVESEK
Paradicsomleves
Egészséges? Mindenképpen! A paradicsom piros színe a likopin nevű növényi anyagnak köszönhető, amely sejtvédő hatású, és rendkívül egészséges. A levesben szinte semmi zsiradék nincs, feltéve, hogy nem krémleves.
Alakvédő? Ha friss vagy konzervparadicsomból készíti, cukor nélkül, akkor egyáltalán nem hizlal. Ideális előétel, mert adagonként mindössze kb. 100 kcal-t tartalmaz.
Gulyásleves
Egészséges? Bizonyos esetekben. Sokszor adnak ugyanis hozzá tejszínt vagy tejfölt, márpedig ilyenkor bővelkedik zsiradékban. A marhahúsban lévő vas, a paprikában található C-vitamin és a burgonyában lévő B-vitamin viszont nagyon hasznos. Ez a fogás hosszan tartó jóllakottságot biztosít.
Alakvédő? A maga 300 kcal-s energiatartalmával a kiadós levesek közé tartozik, tehát előételnek nem feltétlenül alkalmas a fogyókúrázók számára.
Thai leves
Egészséges? Igen is, meg nem is. Az ázsiai fűszereket, mint a gyömbér, az ázsiai citromfű vagy a csili, gyulladáscsökkentőnek tartják, a levesbe főzött garnéla vagy csirke pedig értékes fehérjeforrás. A kókusztej azonban, amivel többnyire készítik, nagy arányban tartalmaz telített zsírsavakat.
Alakvédő? Nem túl kalóriadús, adagonként csupán kb. 160 kcal-t tartalmaz.
Zöldségkrémleves
Egészséges? Nem mindig. A zöldséget ugyanis gyakran agyonfőzik, ugyanakkor túlságosan fontos szerephez jut benne a tejszín vagy a tejföl, illetve a vajas-lisztes rántás.
Alakvédő? Ha tejszín helyett joghurttal vagy kefirrel készíti, a sűrítéshez pedig a rántás helyett egy kevés étkezési keményítőt használ, akkor tökéletes előétel.
Hagymaleves
Egészséges? Mérsékelten. Klasszikus változatában olyan hozzávalók „rejtőznek”, mint a vaj, a liszt, az olaj, a fehérbor, és gyakran kínálnak hozzá sajtos pirítóst is. A hagyma pedig rendszerint annyira szétfő, hogy alig marad benne valami tápanyag.
Alakkímélő? Nem igazán. Gazdag leves, elkészítési módjától függően legalább 315 kcal-val.
Minestrone
Egészséges? Igen, ha a klasszikus változatáról van szó, amihez zellert, sárgarépát, burgonyát, póréhagymát, kelkáposztát és vöröshagymát használnak. Ám fontos, hogy a leves ne álljon órák hosszat a tűzhelyen!
Alakkímélő? Ha tésztát vagy rizst is főz bele, akkor természetesen magasabb lesz az energiatartalma, és inkább főételnek minősül.
SALÁTÁK
Nyers vegyes saláta
Egészséges? Mindig! A káposzta, a paradicsom, az uborka, a paprika, a sárgarépa sok vitaminnal és rosttal látják el a szervezetet. Könnyű ecetes vagy joghurtos öntettel tökéletes választás!
Alakkímélő? Egy adag még joghurtos öntettel is csak kb. 140 kcal, miközben kifejezetten laktató.
Görög saláta olajbogyóval és fetával
Egészséges? A mediterrán konyha fogásai nem véletlenül számítanak példaértékűnek: a paradicsom, az uborka, a paprika és a vöröshagyma gondoskodik a sok vitaminról, a feta sajtban kalcium és fehérje, az olajbogyóban és az olívaolajban pedig értékes zsírsavak vannak.
Alakkímélő? Kb. 430 kcal-t tartalmaz, tehát inkább főételnek számít. Rendkívül laktató.
Nizzai saláta
Egészséges? Határozottan! A szardella és a tonhal ugyanis kitűnő forrásai az omega-3 zsírsavnak. A főtt tojás laktat, a zöldségben pedig számos egészséges növényi anyag található. Sokan babot is tesznek bele, ez ásványi anyagai révén erősíti az idegeket.
Alakkímélő? Mintegy 300 kcal-t tartalmaz, ezért a diétázóknak inkább főételként ajánlott.
Cézársaláta
Egészséges? Részben igen, részben nem. A fokhagyma jót tesz az ereknek, a parmezán pedig jelentős kalciumtartalma révén a csontoknak. Az alapját adó saláta is nagyon egészséges. Klasszikus öntete ugyanakkor majonézszerű, a kenyérkockákat pedig zsiradékban sütik meg.
Alakkímélő? Klasszikus változata kalóriadús, ezért inkább főételként fogyassza.
Mozzarellás paradicsomsaláta
Egészséges? Igen. A paradicsom szuper sejtvédő, a mozzarella kalciumot és fehérjét tartalmaz, a bazsalikom pedig serkenti az emésztést.
Alakkímélő? Ha ecetes-olívaolajos öntettel készíti, akkor egy adagban kb. 340 kcal van. Arra is érdemes ügyelni, hogy a mozzarellából a light változatot válassza, mert az kevesebb zsírt tartalmaz.
Vegyes saláta szárnyashússal
Egészséges? A sovány szárnyashús remek fehérjeforrás, a különféle salátákból és színes zöldségfélékből, például paprikából és sárgarépából álló keverék pedig egyébként is egészséges. Zsírtartalma az öntettől függ.
Alakkímélő? Azon múlik, mi van benne, hiszen ettől függően 300-600 kcal között mozog az energiatartalma.
Borítókép: illusztráció