Megszakadhat egy sajátos sorozat

2024.06.30. 11:00

A spanyolok ötvenedik Eb-meccsükre készülnek, az újonc Georgiának nincs veszítenivalója

A végső sikerre esélyes spanyolokra elvileg könnyű feladat vár az első nagy tornáján szereplő Georgia ellen a németországi labdarúgó Európa-bajnokság vasárnap esti nyolcaddöntőjében.

MW

Luis de la Fuente és Marc Cucurella

Forrás: AFP

Fotó: ANDRZEJ IWANCZUK

A spanyolok ötvenedik Eb-meccsükre készülnek, a mérlegük 24 győzelem, 15 döntetlen és 10 vereség. Ennél több mérkőzést csak a németek vívtak a kontinenstornákon (56). A Roja hívei abban bíznak, hogy megszakad egy sajátos sorozat: 

a világversenyek kieséses szakaszában a gárda elmúlt három találkozója 11-es párbajjal zárult. 

Bizakodásra adhat okot ugyanakkor, hogy az előző tíz évben a spanyolok 40 találkozón csak egyszer kaptak ki a világranglistán 50-en kívüli ellenféltől - más kérdés, hogy az éppen a getafei 0-1 volt Georgia ellen.

Spain v Italy - UEFA Euro 2024
Luis de la Fuente és Marc Cucurella 
Fotó: ANDRZEJ IWANCZUK  / Forrás: AFP

Luis de la Fuente kapitány együttese - a mezőnyben egyedüliként -százszázalékos teljesítménnyel és kapott gól nélkül menetelt tovább a csoportkörből még úgy is, hogy Albánia ellen csak a „B csapat” állt ki. A szakvezető számára némi gondot jelenthet a házi Eb-korrekorder, 38 éves Jesus Navas kisebb sérülése, ugyanakkor ismét számíthat a legutóbb eltiltott Rodrira.

A világranglistán 8. ibériaiaknak alighanem az egyik kedvenc ellenfelük a kaukázusi válogatott, amelyről az elmúlt Eb-selejtezőről is kedves emlékeket őrizhetnek: Tbilisziben 7-1-gyel gólparádét tartottak szeptemberben, ez volt Georgia történetének legsúlyosabb veresége. Azon a meccsen lett a 16 éves Lamine Yamal hazája legfiatalabb válogatottja és gólszerzője is. Az egymás elleni hét mérkőzésből hat spanyol siker mellett egyszer a kelet-európaiak nyertek, méghozzá 2016-ban egy barátságos meccsen Getafében.

Az, hogy favoritok vagyunk, önmagában nem jelent semmit

– mondta szokásos óvatosságával a spanyol kapitány. 

A csapat jól teljesít, de nem szabad elszállnunk. Sokat várunk magunktól, de két lábbal a földön maradunk

– tette hozzá.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group F Georgia v Portugal
Georgia játékosai ünnepelnek
Fotó: INA FASSBENDER / Forrás: AFP

Némileg sarkosabb véleményt fogalmazott meg a 21 éves Nico Williams, aki közölte: egyetlen csapat sem jobb náluk az Eb-n.

A FIFA-rangsorban 74. Georgia váratlan továbbjutása sokak szerint remekül indokolja az Eb-k 24 csapatosra való felduzzasztását. 

Willy Sagnol szakvezető tanítványai emlékezetes mérkőzésen verték meg szerdán Portugáliát 2-0-ra, s az olasz Napolit erősítő Georgi Mikautadze már három gólnál jár a kontinenstornán.

Még nem végeztünk. Eszünk ágában sincs elköszönni még akkor sem, ha a csoportkör legjobbja következik. Nekünk nincs veszítenivalónk

– szögezte le a francia szakvezető, akinek együtteséről De la Fuente is elismerően beszélt. 

Minden tiszteletem az ellenfélé, nagyszerű tornát futnak, és a legjobbunkat kell nyújtanunk ellenük

– mondta.

A kölni csata győztesére a házigazda Németország vagy Dánia vár a negyeddöntőben.

A vasárnap 21 órakor kezdődő találkozót az M4 Sport élőben közvetíti, a mérkőzés játékvezetője a francia François Letexier lesz.

A várható kezdőcsapatok:

Spanyolország: Simon - Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella - Rodri - Pedri, Ruiz - Yamal, Morata, Williams

Georgia: Mamardasvili - Kakabadze, Gvelesziani, Kasia, Locsosvili, Dvali - Csakvetadze, Kiteisvili, Kocsorasvili - Mikautadze, Kvarachelia
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában