Adni jó

2022.12.07. 13:13

Ezek a fontos tudnivalók a biztonságos élelmiszer-adományozásról

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal legalapvetőbb szabályként azt emelte ki, hogy az adományba legális kereskedelemben vásárolt, a gyártói ajánlásoknak megfelelően tárolt, magyar nyelvű felirattal ellátott, eredeti, bontatlan és sértetlen csomagolású élelmiszerek kerüljenek.

Illusztráció/ A Debreceni Élelmiszermentő Hálózat munkatársai élelmiszeradományt pakolnak a szervezet raktárában 2016. október 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja összegyűjtötte a biztonságos élelmiszer-adományozás legfontosabb tudnivalóit - hívta fel a figyelmet a hatóság szerdán az MTI-nek küldött közleményében.

Kiemelték, a legalapvetőbb szabály, hogy az adományba legális kereskedelemben vásárolt, a gyártói ajánlásoknak megfelelően tárolt, magyar nyelvű felirattal ellátott, eredeti, bontatlan és sértetlen csomagolású élelmiszerek kerüljenek.

Leginkább ajánlott a tartós, vagyis minőségmegőrzési idővel jelölt élelmiszereket adományozni, erre legideálisabb termék a liszt, a cukor, a rizs, az étolaj, a száraztészta, a konzervek, a száraz hüvelyesek, tartós tej, csokoládé, édes és sós tartós sütemények - írják a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy a friss fogyasztású, romlékony élelmiszerek a lejárat idő után egészségügyi ártalmat okozhatnak, ezért a lejárt fogyaszthatósági idővel jelölt ilyen élelmiszert egyáltalán ne adományozzanak.

Tartós termékeknél - konzerv, száraztészta, csokoládé - a minőségmegőrzési idő lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni, az még a lejárat után is biztonságos marad. Épp ezért - részben az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem jegyében - az idei évtől EU-s szinten adományozhatóvá váltak a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek - írják a közleményben.

A Nébih közleményében kitért arra, hogy hűtést igénylő, vagy fagyasztott élelmiszert nem ajánlott adományozni, csak akkor, ha minden szakaszban - például az átadás során és azt követően is - biztosítottak a biztonságos tárolási körülmények.

A saját készítésű ételek esetében fokozottan kell ügyelni a személyi higiéniára, az eszközök és a konyha tisztaságára. Célszerű egy cédulán feltüntetni a készítés idejét, valamint a felhasznált alapanyagokat, de legalábbis az allergiát okozó összetevőket - közölte a Nébih.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában