Krimi

2 órája

Nem ússzák meg a pityókásan rollerezők: rájuk is vonatkozik a szabály

Az elektromos roller gépi meghajtású járműnek minősül, így azzal is elkövethető az ittas járművezetés.

MW

A fotó illusztráció!

Forrás: Shutterstock

Egy 2024 nyarán készült felmérés szerint százezer elektromos roller van Magyarországon – írja az MTI  a Fővárosi Ítélőtábla által közöltek alapján. 

Az elektromos roller nem szerepel a KRESZ függelékében felsorolt járművek között, nincs meghatározva a sebességhatára, nincsenek tisztázva a kivilágítás szabályai, és a különböző biztonsági berendezések sincsenek meghatározva. Ennek ellenére a bírói gyakorlat egyértelmű abban, hogy az ittas járművezetés elektromos rollerrel is elkövethető.

A büntetőjog fogalomrendszerében a gépi meghajtású jármű jelentése egységes és tisztázott: gépi meghajtású jármű minden olyan jármű, amelyet beépített erőgép hajt. Mivel az elektromos roller a közúti forgalomban használt, alapvetően személyszállításra szolgáló eszköz, és akkumulátorral beépített erőgép hajtja, így elkövethető vele az ittas járművezetés.

A KRESZ alapvető rendelkezése a „ne veszélyeztess!” elv, amely minden közlekedési résztvevőre vonatkozik, és akkor „lép be” a bírói gyakorlat szerint, ha egy adott, a közlekedést veszélyeztető magatartásra nincs részletszabály. 

Például ha az elektromos rollert vezető súlyos testi sértést okoz másnak, akkor testi épség elleni bűncselekmény miatt vonható felelősségre.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!