Bizalomvesztés

2024.06.26. 13:50

Kidobták a testvérét a csapatból, káosz a férfi kardozóknál az olimpia előtt

A legsikeresebb olimpiai sikersportágainkban közös jellemző, hogy Párizs előtt hatalmas viták övezték a csapatkijelölést. A kajak-kenu, úszás, és az öttusa mellett most a vívóknál áll a bál, hiszen a vezetőedző Decsi András lemondott a kardcsapat éléről. Állítólag a Magyar Vívószövetség elnöksége „kiszavazta” az ötkarikás játékokra utazó kardcsapatból Decsi András öccsét, de Szilágyi Áronék mestere szerint nem a testvéri kapocs miatt távozik az egyik legsikeresebbnek számító sportág szakma pozíciójából, hanem a bizalomvesztés miatt.

MW

Szatmári András, Decsi Tamás, Szilágyi Áron és Gémesi Csanád (b-j), az aranyérmes magyar csapat tagjai a férfi kardcsapatok versenyének eredményhirdetésén a milánói vívó-világbajnokságon 2023. július 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Még egy hete sincs, hogy aranyérmet nyert a magyar férfi kardcsapat a bázeli vívó Európa-bajnokságon. A Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Rabb Krisztián, Decsi Tamás alkotta együttes Romániát győzte le az Eb utolsó fináléjában – derült ki az Origo oldaláról. Ekkor még úgy tűnt, hogy a párizsi olimpiára minden rendben lesz a csapat körül, de nem így történt.

Kompetenciahiány

A Magyar Vívószövetség elnöksége elfogadta, és egyhangúlag támogatta Boczkó Gábor szövetségi kapitány javaslatát a Párizsba utazó válogatott keret tagjaira vonatkozóan – írta meg a Magyar Nemzet

Így Decsi Tamás kimaradt az olimpiára utazó magyar férfikardcsapatból, helyére Rabb Krisztián került be. Boczkó Gábor előterjesztése alapján férfikardban Szilágyi Áron, Gémesi Csanád és Szatmári András egyéniben és csapatban is vív, Rabb Krisztián pedig csapatban juthat szerephez. Decsi András, a férfi kardozók vezetőedzője már korábban sok bírálatot kapott, s a magyar szakember a döntés napján lemondott posztjáról.

– A férfikardcsapat általam benyújtott, vezetőedzői előterjesztése arra irányult, hogy az elmúlt nyolc évben sikert sikerre halmozó csapat tagjai együtt vívjanak az olimpián. Ezt nem fogadta el az újonnan felállított szakmai testület, amelynek tagjai nem voltak kompetensek ennek megítélésében, mivel más fegyvernemek képviselői – nyilatkozta Decsi a csapatkijelölést követően, és hozzátette, hogy óriási sokként élte meg a szakmai testület döntését.

Elfogyott a bizalom

A magyar edző nagyon csalódott, s szerinte semmi köze nincs a döntéséhez, hogy az öccsét kitették a csapatból.

– Azt gondoltam, hogy azok után, amit ezek a fiúk elértek az elmúlt években, nem vonják kétségbe a szakmai meglátásomat. Sokként ért, hogy más fegyvernemek képviselői leszavazták az elképzelésemet, és ezek után Boczkó Gábor szövetségi kapitány előterjesztette a névsort, melyben nem szerepelt Decsi Tamás. Hangsúlyozom, nekem sosem a testvérem szereplése volt az elsődleges, hanem hogy a legsikeresebb legyünk. Olyan szintű bizalomvesztést éreztem, hogy nem maradt más választásom, mint hogy lemondjak a vezetőedzői posztról – árulta el Decsi András

Az elmúlt években a Szilágyi, Szatmári, Gémesi, Decsi összeállítású csapat ért el számos sikert, többek között világbajnok lett tavaly. A 41 éves Decsinek azonban a mostani idényben nem voltak jó eredményei, miközben a 22 éves Rabb Krisztián egyéniben és a csapatba beugróként is eredményesen vívott – olvasható a Magyar Nemzet oldalán

A múlt hét végén a magyar csapat az ő vezérletével lett Európa-bajnok. Decsi András közlésével egyelőre nem foglalkozik a szövetség, az elnökségi ülésnek a csapatkijelölés volt a témája. Londonban négy, Rio de Janeiróban tíz, Tokióban 13 magyar vívó indulhatott, Párizsban pedig már 15 vehet részt a sportági versenyeken. A magyar vívók a kvalifikációs rendszer bevezetése óta az eddigi legtöbb kvótát harcolták ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában