2021.08.23. 19:55
A vadászati világkiállítás italai közé választották a csabai pálinkakiválóságot
A békéscsabai Árpád Pálinka prémium piros vilmoskörtéjét hétfőn beválasztották az egy hónap múlva kezdődő vadászati világkiállítás italai közé. Az erről szóló oklevelet és elismerő díjat hétfőn a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum új épületszárnyának ünnepélyes átadásán vehette át Nagy István agrárminisztertől Nagy Árpád főzőmester. Gratulált neki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kovács Zoltán kormánybiztos is.
A díjátadás utáni kóstolás közben is megerősítést nyert, hogy az Árpád Prémium Piros Vilmos Pálinka illata üde, friss, parfümös, egy hazai virágoskertre emlékeztet némi grapefruittal és citrussal. Ízében diszkréten édeskés, gyümölcsös, hosszan tartó élményt nyújt.
Nem véletlen, hogy az ország, a megye, nemzetközi párlatversenyek és az Agrárminisztérium pálinkájának is választották az elmúlt időszakban.
A Pálinka Nemzeti Tanács részéről kiemelték, megtiszteltetés volt számukra, hogy az „Egy a Természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás pálinkájának kiválasztó versenyét lebonyolíthatták. Nagy Árpád a piros vilmos országos és megyei karriere kapcsán kiemelte, az alapanyag minősége nagyon fontos.
Több mint egy évtizede ugyanonnan vásárolják a körtét, amit kimagoznak, aztán kerül a cefrébe.
– Témájában, földrajzilag és időben is a teljességre törekszünk, a világkiállítás kiterjed minden olyan területre, amely akár csak érintőlegesen is kapcsolódik a vadászathoz – hangsúlyozta Semjén Zsolt hétfőn az MTI-nek.
– Hagyományos vadászat, trófeák, preparátorok versenye, vizes élőhelyek, horgászat, lovas sportok, kutyák, solymászat, művészetek és gasztronómia egyaránt része a grandiózusra tervezett rendezvénynek – tette hozzá.
A fő helyszín a megújult budapesti Hungexpo területe, ugyanakkor Keszthely, Hatvan és Vásárosnamény is csatlakozik. Bodajkon új vadászati múzeum nyílik, de az állami erdészetek is nyitnak hasonló bemutatókat, továbbá mind az 1500 magyarországi vadásztársaságot arra kérték, mutassák be helyi trófeáikat, közelebb hozva ezzel az emberekhez a vadászatot. A világkiállítás három hete után is megmaradnak azok az értékek, amelyeket ott bemutatnak.
Ezek mind méltó helyre kerülnek, a tíz tonna agancs felhasználásával készülő üdvözlőkapu például Keszthelyre kerül.
Semjén Zsolt kiemelte, ahol betiltották a vadászatot, ott romlik a vadállomány, és nincs elég pénz az orvvadászok elleni védekezésre. Az ott élők sem érdekeltek a vadvilág védelmében, az élőhelyek fenntartásában, fejlesztésében. Nagy István agrárminiszter ugyancsak arról beszélt, hogy a vadászok a legaktívabb természetvédők közé tartoznak.
– A természetvédelem, a vadászat, a gasztronómia, a minőségi pálinkafogyasztás szervesen összekapcsolódik, nemzeti összetartozásunk formálói
– emelte ki Nagy István.
– Ez a sokszínűség összpontosul az Agrárminisztériumban, hiszen a tárca felelősségi körébe tartozik a mezőgazdasági, élelmiszer-ipari és erdészeti tevékenységeken túlmenően a környezet- és természetvédelem, az erdő- és vadgazdálkodás, valamint a hungarikumok is.
Az államtitkár is méltatta
A TOP pálinkakiválóságnak minősített italok közül az Agrárminisztérium (AM) pálinkája címet az Árpád Pálinka prémium piros vilmosa nyert el tavaly. Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár ezt követően méltatta győztes italt.
– A pandémia okozta nehéz helyzetben sem feledkezhettünk el arról, hogy a pálinka nemzeti italunk, hungarikum, és a koronavírusjárvány időszakában is leszedték, felhasználták a megtermett gyümölcsöt az emberek – hangsúlyozta az államtitkár.
– A pálinka népszerűsége az elmúlt tíz évben jelentősen emelkedett, a kereskedelmi főzdék előállítása is igazodott a fogyasztói igényekhez. Tudatosítani kell a pálinka gasztronómiai jelentőségét, valamint kiemelt figyelmet fordítani a kulturált és a mértékletes fogyasztásra, mert egy tiszta, csakis gyümölcsből készült nedűről van szó – tette hozzá.
Kapcsolódó cikkünk:
https://www.beol.hu/orszag-vilag/semjen-a-vadaszati-vilagkiallitas-a-teljessegre-torekszik-video-4260059/