A hőséggel nem bírnak

2024.07.15. 20:15

Rettenetesen romlik a kukorica állapota Békésben

Rendkívüli az aszály Békésben, sajnálatosan az éjszaka folyamán sem hűl le a levegő, ami már a kukoricákon is meglátszik. A továbbiakban sem várható javulás, így napról napra nő a kukorica hozamcsökkenése. Többek között ez is elhangzott a Békés vármegyei betakarítási bizottság hétfő délutáni, békéscsabai ülésén.

Nyemcsok László

Bozó József, a betakarítási bizottság elnöke a kukorica mellett elmondta, hogy az őszi árpát learatták Békésben, 6,1 t/ha termásátlaggal. A búza betakarítása is befejeződött, az átlaghozam Békésben 6 t/ha. A szalmabetakarítás 80 százalékon, a tarlóhántás 35 százalékon áll.

kukorica, aszály, hőség. termelők
Bajban a kukorica is az aszály miatt. Illusztráció: MW-archív

Kukorica: érezhető az aszály hatása

A Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség képviseletében Vári Attila tájékoztatta a jelenlévőket a szövetkezetek vezetői által megadott adatokról. Eszerint a betakarítások befejeződtek, jelenleg szalmabehordás zajlik. Többen érdeklődtek az aszálykár bejelentésekkel kapcsolatban, annak folyamatáról. A kukoricán már nagyon érezhető az aszály hatása. Az átvételi árakról Vári Attila elmondta, az őszi árpa tonnájáért 50– 52, a takarmánybúzáért 62–64, a malmi minőségű búzáért 66–69 ezer forintot fizetnek tonnánként. A repce felvásárlási ára 180–190 ezer forint körül alakul tonnánként.

A bizottság ülésén elhangzott, mostanáig 900 parcellára, mintegy kilencezer hektárra jelentettek be kárigényt. Eddig közel azonos arányban érkeztek a vármegyei kormányhivatal agrárügyi főosztályához a viharkárok és aszály okozta kárbejelentések.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!