Versenyképesség

2 órája

Ötmilliárdos beruházást adott át a Békés Drén - galériával

Átadták a Békés Drén Kft. közel 5 milliárd forintból elkészült projektjét, amelynek keretében 3900 négyzetméteres ipari cégközpont épült, illetve két egyenként 42 méter magas cölöpöző gépet is beszereztek. A Békés Drén ennek köszönhetően Magyarországon, illetve a környező országokban piacvezetővé válik a prémium kategóriában.

Papp Gábor

A fejlesztés a „Korszerű technológiai megoldást jelentő eszközbeszerzés és komplex infrastruktúra fejlesztés a Békés Drén Kft.-nél” című projektben valósult meg.

Békés Drén, cölöpöző gép, beruházás
Dankó Béla, Barkász Sándor, dr. György László kormánybiztos és Kálmán Tibor adta át a Békés Drén új beruházását. Fotó: Bencsik Ádám

Békés Drén: új cégközpont is épült

A beruházással a vízépítéssel, környezetvédelemmel és speciális mélyépítéssel foglalkozó Békés Drén több évtizedes fennállásának legnagyobb fejlesztését valósította meg. A cég a beruházásra mintegy 2,44 milliárd forintos támogatást nyert el a Magyar Multi Program keretében, európai uniós és hazai forrásokból, amelyet hasonló mértékű saját forrással egészített ki. A projekt keretében a legkorszerűbb cölöpöző gépeket szerezték be, illetve új cégközpont épült a telephelyen.

Meghatározó cég

Dankó Béla országgyűlési képviselő a pénteki átadón elmondott köszöntőjében kifejtette, egy olyan cég fejlesztésének befejezésén vehettek részt, amelyet egy Békés megyei ember álmodott és valósított meg.
– A Békés Drén egy kis vállalkozásból indulva az ország egyik meghatározó, úttörő cégévé vált a saját szegmensében – fogalmazott Dankó Béla, aki hangsúlyozta, térségünkben minden egyes fejlesztés nagyon fontos.

Ide vonzzák a szakképzett, diplomás munkaerőt

– Több tekintetben, elsősorban infrastrukturálisan jelentős hátrányokkal indultunk, amit a rendszerváltás csak fokozott. Az élelmiszeripar a nem kellően megfontolt döntések következtében megszűnt létezni, munkahelyek szűntek meg a megyében, a gazdasági teljesítmény csökkent. Ezt kellett módosítani, átalakítani – folytatta a gondolatot  Dankó Béla. – Egyre több ipari cég jelentkezett. A hiányosságok terén, így az infrastrukturális hátrányok ledolgozásában nagyot léptünk előre. Jövő év tavaszától már teljes hosszában használható lesz az M44-es, de az önkormányzatok segítségével is
tervezünk egyéb fejlesztéseket. Ennek kapcsán kiemelte, hogy 2019 óta 85 milliárd forintos támogatás áramlott a választókerületbe.
– Nagyon fontosak azok a cégek, amelyek munkalehetőségeket biztosítanak, illetve itt tartják és idevonzzák a szakképzett, illetve a diplomás munkaerőt – tette hozzá.

Új piacok, új eszközök

Dr. György László gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért felelős kormánybiztos kiemelten fontosnak nevezte azoknak a vállalkozóknak a tevékenységét, akikben kialakult a hivatástudat érzése, az érzés, hogy számukra érték másoknak munkát adni, érték felvirágoztatni a térségüket, mert otthonuknak tekintik a hazájukat.
– Ezért hoztuk létre a Magyar Multi Programot, mert megértettük, hogyan működik a világ, mitől sikeres Nyugat-Európa, hogyan szeretnénk sikeressé válni. Az egyre inkább szélsőségesebbé váló időkben egyre inkább biztosabbnak kell lennünk az értékeinkben. Ilyenkor egyre nagyobb erővel kell védeni, ami a sajátunk, és egyre nagyobb erővel megjelenni a külső piacokon – fogalmazott.
Mint mondta, ehhez innovatív vállalkozásokra van szükség, amelyek új piacokat teremtenek, olyan új eszközöket szereznek be, amivel nem csak hazánkban, de a régióban is versenyképesek tudnak lenni. Szólt arról, hogy feltételesen vissza nem térítendő támogatás érkezett a Békés Drénhez, ami azt is jelenti, hogy a cégnek háromszor gyorsabban kell növekedni, mint a magyar gazdaságnak. Ha ez megtörténik, akkor nem kell visszafizetniük a támogatást.

Erősödő versenyképesség

Barkász Sándor, a Békés Drén ügyvezető igazgatója elmondta, a beruházás közel 5 milliárd forintból valósult meg, aminek fele a közel 2,44 milliárd forintos, feltételesen vissza nem térítendő támogatás.

 A Békés Drén 160 többségében békési és Békés vármegyei embert foglalkoztat.

– A projekt a versenyképességet és az életben maradást jelenti, hiszen ha nem fejlődünk, lemaradunk. Ádáz verseny folyik a megbízásokért, az exportpiacra is kell lépni, és az importot is ki kell váltani – emelte ki. – Magyarországnak fel kell venni a versenyt a három-, négy-, öt generációs nyugati cégekkel, miközben nálunk a legtöbb vállalkozás most lesz második generációs.

Csarnok és cölöpöző gépek

A konkrét projektről kifejtette, 3900 négyzetméteres csarnok épült, amelyben az irodáktól a gépjavításon át a fejlesztésekig valamennyi munkafolyamatot összpontosítják. A beszerzett két cölöpöző géppel a Békés Drén hazánkban és a környező országokban is ezen a területen piacvezetővé válik a prémium kategóriában. Az eszközök a környezetvédelem, a speciális mélyépítés, valamint részben a vízépítés terén is használhatók. Mint Barkász Sándor fogalmazott: 

Segítségükkel olyan feladatokat tudunk elvégezni, amelyekről korábban nem is álmodhattunk Magyarországon. A gépek 42 méter magasak, ami egy 12 emeletes épület magassága, ugyanakkor csak 120 tonna a súlyuk, míg a nyugati versenytársak hasonló eszköze 200 tonnás. Egy holland innovációnak köszönhetően született meg ez a könnyebb eszköz. A gép 1298 lóerős, ami a földmunkaiparban elképzelhetetlen. Csak olyan bányagépek képesek ilyen teljesítményre, amelyeket a helyszínen szerelnek össze. Olyan versenyképességi fokozatot érünk el, amellyel az exportot is növelni tudjuk.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!