Piackutatás

2024.09.08. 16:54

A csabaiak az átlagnál kevesebbet költenek mobilozásra – videóval

Tavaly közel 21 ezer forintot szánt havonta egy átlagos háztartás hírközlési kiadásokra – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság piackutatásából. A kiadások több mint felét a mobilszolgáltatás, vagyis a hanghívások és a mobiltelefonnal használt mobilinternet díja tette ki. Tapasztalataink szerint Békéscsabán a többség ennél kevesebből mobilozik.

Vincze Attila

Az NMHH éves rendszerességgel végez piackutatást a háztartások hírközlési szolgáltatásokkal való ellátottságáról. A felmérés alapján ezen szolgáltatásokra 2023-ban átlagosan 20 900 Ft-ot fizettek havonta, ez pedig 13 százalékkal több, mint az előző évben. A kiadásnövekedés még így is elmaradt az infláció átlagos mértékétől. A hírközlési kiadások több mint felét (havi 12 400 forint) a mobilszolgáltatás, vagyis a hanghívások és a mobiltelefonnal használt mobilinternet díja teszi ki. 

mobil, mobiltelefon, szolgáltatás, hírközlés
A háztartások kiadásnövekedése a mobiltelefon-szolgáltatások esetén volt a legjelentősebb. Illusztráció: Gettyimages

A mobilokét követi a tévészolgáltatás költsége (átlagosan 4100 forint), majd az otthoni interneté (3500 forint). Az otthoni telefont már kevesebben használják, így átlagosan csak 600 forintot költ erre egy háztartás, a szintén kevesek által igénybe vett hangszolgáltatáshoz nem kapcsolódó mobilinternetre pedig 300 forintot. A hírközlési összkiadásokba a hatóság munkatársai nem számolták bele a streamingszolgáltatásokat, azt ugyanis az emberek jellemzően közvetlenül a tartalomszolgáltatónak fizetik.

Kevesebb szolgáltatást veszünk igénybe, több pénzért

A vizsgálat kitér arra is, hogy miként változott a szolgáltatások tartalma, hiszen a kiadások növekedését a több vagy jobb szolgáltatás iránti igény is indokolhatja. Ennek ellentmond, hogy 2022-ről 2023-ra az otthoni telefon igénybevétele jelentősen lecsökkent (42 százalékról 31 százalékra esett), illetve a hagyományos tévészolgáltatásra előfizetők aránya is kismértékben, de mérséklődött. A háztartásokban használt SIM-kártyák átlagos száma (ami 2023-ban 2,0 volt) és a többi szolgáltatástípus igénybevételének aránya pedig jelentősen nem változott. Vagyis elmondhatjuk, hogy a kiadások annak ellenére növekedtek, hogy az emberek inkább kevesebb szolgáltatást vettek igénybe.

Mobilozásra költjük a legtöbbet

A háztartások kiadásnövekedése a mobiltelefon-szolgáltatások esetén volt a legjelentősebb. Míg 2022-ben havi 10 500, tavaly már 12 400 Ft-ot költöttek erre a háztartások, nem beleszámolva az esetleges készüléktörlesztést vagy mobilvásárlásokat. Ez 18 százalékos kiadásnövekedést jelentett. Mindkét évben a mobil-előfizetések 73 százaléka volt a számlás előfizetés, és háromnegyedéhez tartozott mobilinternet-szolgáltatás is. Az NMHH szakemberei lényegi bővülést a felhasználható adatkeret mennyiségében láttak. 2023-ban a megkérdezettek számlás mobil-előfizetéseinek 45 százalékához tartozott már 10 GB-ot meghaladó havi mobilinternet-adatkeret, míg 2022-ben ennek aránya csupán 32 százalék volt.

A csabaiak az átlaghoz képest kevesebbet szánnak a mobilszolgáltatásokra

Megkérdeztük a Békéscsabán élőket, ők mennyit költenek havonta mobilizásra. Fenyvesi Angéla a Beol.hu-nak elmondta, hogy hatezer forint a csomagdíja, de igazából ezt sem használja ki teljesen. – 4 GB internetem van, nem sűrűn használom a telefont, csak ha nagyon muszáj, inkább szeretek személyesen beszélni mindenkivel – fogalmazott.

  • Petróczi Istvánné arról számolt be, hogy 4-5 ezer forint körül fizet egy hónapban a mobilszámlára, igaz neki van vonalas telefonja is, így a családtagokkal például inkább azon tartja a kapcsolatot.
Kovács Istvánnak 19 ezer forint körül van a havi mobiltelefon-számlája, igaz, ennek döntő részét a mobilnet díja teszi ki. Fotó: Vincze Attila
  • Balibán Rita a feltöltőkártyás megoldást választotta, így elmondása szerint csupán 3 ezer forintot szokott költeni kéthavonta. – Minimális összeg az, amit telefonálásra szánok, inkább az interneten tartom a kapcsolatot másokkal, utóbbit azonban főleg Wi-Fi hálózaton teszem, a lányom viszont sokat használja a mobilját, neki 10 ezer forint a havi számlája – hangsúlyozta.
  • Pribránszki Pál egy kedvező flottás csomagnak köszönhetően csak 6-8 ezer forint körül fizet mobilra havonta. Mint mondta, ebben az összegben a korlátlan internet, sms és belföldi beszélgetés is benne van.
  • Kovács István kérdésünkre kifejtette: mintegy 19 ezer forint a havi mobilszámlája, ebből viszont csupán 3500 forint az, amit telefonálásra költ, a többi az internetre megy el. Hozzátette, utóbbi azért ennyire sok, mert falun lakik és a világhálóról kapja a TV adást is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!