Csorvás

2 órája

Hetvenöt éves a Csorvási Gazdák Zrt.

Hetvenöt éves Csorvás legnagyobb foglalkoztatója, a Csorvási Gazdák Zrt. A napkban mintegy kétszáz meghívott vendéggel nagyszabású gálavacsora keretében ünnepelte meg a Csorvási Gazdák Zrt. a nem mindennapi születésnapot.

Gajdács Pál

A Csorvási Gazdák Zrt. eseményét megtisztelte részvételével dr. Orosz Tivadar, a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Magyarné dr. Knap Diána, a Békés Vármegyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály főosztályvezetője is.

„Csorvási Gazdák Zrt.” 75 éves, gálavacsora
Kelemen Mihálynak, a Csorvási Gazdák Zrt. igazgatótanácsa elnökének és Baráth Lajos polgármesternek segítsége is volt a születésnapi torta felszelésénél. Fotó: Gábriel János

Kelemen Mihály, a „Csorvási Gazdák Zrt.” igazgatótanácsának elnöke köszöntötte a vendégeket, aki megjegyezte, hogy a cég történelmének negyven éve részese, de az ittlévők nagy része is már valamilyen részt írt a cég történelemkönyvébe. Mindenki büszke lehet arra, hogy 75 éves múltat hagyhatnak maguk mögött és reményét fejezte ki, hogy legalább ennyit fognak még megélni. 

Hálásak az elődöknek

– Nem ülnénk itt, ha id. Kovács János, a rendszerváltás előtt nem rakta volna össze ezt a gazdaságot és akkor sem, ha Dénes István nem őrizte volna meg egységében, hiszen tudjuk, hogy milyen kihívások voltak a rendszerváltás idején, de ez a gazdaság meg tudott egyben maradni – mondta Kelemen Mihály, aki köszönetet mondott, hogy segítették a munkájukat és irányt mutattak arra, hogy az utódoknak mit kell még legalább 75 évig végezni.

Ezután Baráth Lajos polgármester üdvözölte a megjelenteket. Kiemelte, működjön bármilyen formában is a cég, az elmúlt 75 évben az önkormányzattal mindig szoros kapcsolatot tartott fenn. 

– Minden önkormányzat szeretné, ha nem csak egy ilyen szervezet lenne egy településen – mondta. Egy üvegplakettet nyújtott át a cég vezetőjének.

– Örülök annak, hogy szinte mindenki ott van, bár néhány tulajdonos a koránál fogva nem lehet itt, de biztos vagyok benne, hogy lélekben itt vannak velünk – jegyezte meg hírportálunknak Kelemen Mihály. – A cég életéből eddig majdnem negyven éven át tevékenyen itt voltam. Olyan élmények értek, ami egész életemben végig kísér. Alapvetően egy olyan gazdaság, amely odafigyel az emberekre és a maga eszközeivel a jólétet próbálja szolgálni. Ezt a sokszínű mezőgazdaságot, ami Békésben is létezik, nagyon meg kell őrizni. Nem lehet, csak egy, vagy kétfajta tevékenységet végezni. Vannak szervezetek, egyéni, családi gazdaságok és ha ezek jól együttműködnek kereskedőkkel akkor abból lehet hatékony mezőgazdaságot csinálni. A versenyképességhez innovatív, hatékony gazdálkodás szükséges – tette hozzá Kelemen Mihály.

Az este fénypontja a látványos lézershow volt. Fotó: Gábriel János

Az este folyamán Nagy Róbert, a Békéscsabai Jókai Színház művésze adott elő népszerű musical, operettslágereket. A jó hangulatról még a békéscsabai Mediterrán zenekar gondoskodott. A művelődési ház előterében fotófalnál lehetett fényképezkedni. A vacsora ideje alatt járta asz asztalokat, s mutatott be különböző bűvészmutatványokat, Hajnalka Magic, azaz Rózsa Hajnalka. Az est leglátványosabb eleme az a 12 perces lézershow volt, melynek végén a cég logója és a 75-ös évszám rajzolódott ki.

A Csorvási Gazdák Zrt. történetéről

A vacsora előtt levetítettek egy kisfilmet, amely összefoglalta a cég és jogelődjei történetét, s képet adott annak mai tevékenységéről.

  • Szarvasmarhatelepükön az 1064 szarvasmarha és szaporulata évente 4,5 millió kilogramm tejet termel. 
  • A mintegy 550 kocás telep éves szinten 14 ezer hízót tud kibocsátani. 
  • A növénytermesztésben 3300 hektáron gazdálkodnak. 
  • Fő növényeik a kukorica, a búza, árpa, napraforgó és repce. 
  • A növények a termelési központ szárítójába kerülnek szárításra és tárolásra. Ehhez tartozik egy vetőmagüzem is, de 2013-tól olajüzem is működik, ahol melegen sajtolással egészséges olajat állítanak elő. 
  • A cégszintű gépműhelyek között a vármegyében a második legnagyobb a csorvási gazdáké. 
  • A cég éves árbevétele mintegy 4 milliárd forint.
  • A turisztikai ágazatot az egykori Wenckheim tulajdonú Rudolf majori kastély képviseli. A napijegyes horgásztó, a Forrás tó már kövesúton megközelíthető. 
  • A „Csorvási Gazdák Zrt.” a mintegy köze 100 munkavállalójával a település legnagyobb foglalkoztatója.

Fényképekkel tekintettek be a cég múltjába

Fényképek segítségével tekinthettek bele a cég múltjába. 1949-ben három termelőszövetkezeti csoport alakult Csorváson, az Új Élet, a Vörös Október, és a Szabadság. Ezekből négy TSZ lett, a Vörös Október, Kossuth, Ady és Petőfi. Utóbbi kettő összeolvadásából lett a Hunyadi Tsz, a Vörös Október és a Kossuth összeolvadásából a Rákóczi. Ez a kettő Lenin néven egyesült és 1990 augusztusában ennek jogutódjaként jött létre a Csorvási Gazdák Szövetkezet, 2014 júniusa óta pedig Zárt Körűen működő részvénytársaság. 1960-ban Csorvás termelőszövetkezeti község lett, az év elején a földterület 93 százaléka nagyüzemben volt. A rendszerváltásig a birtokszerkezet fokozatosan úgy alakult, hogy egy jól gazdálkodó nagyüzemi gazdaság jött létre. A hatékonyság egyre inkább növekedett.

A cég 1984-ben kialakította a szárító gázellátását, ennek köszönhetően a vezetékes gáz viszonylag korán eljutott a csorvási lakosokhoz. Jelentős a társadalmi szerepvállalása, az utóbbi évtizedek a csorvási értékek megmentése, a helyi közösségek – kulturális, sport és civil szervezetek – támogatása jegyében teltek. A tervek között a pályázati források minél hatékonyabb felhasználása szerepel, jól megfogalmazott fejlesztési célok mentén. A 213,6 millió forint jegyzett tőkével rendelkező vállalkozásnak 72 tulajdonosa van.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!