November

3 órája

Két szombaton lesz őszi lomtalanítás Békéscsabán

Eredményre vezettek az egyeztetések, így, bár nem szerepelt az ürítési naptárban, lesz őszi lomtalanítás Békéscsabán – jelentette be Szarvas Péter polgármester és Holopné dr. Sztrein Beáta, a Tappe Kft. cégvezetője szerdán sajtótájékoztatón. A megszokottaknak megfelelően két ütemben, két szombaton, november 9-én és 16-án várható tehát őszi lomtalanítás Békéscsabán.

Licska Balázs

Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy tavaly óta a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. felel a hulladékgazdálkodásért, és partnereként a Tappe Kft. végzi Kelet-Magyarországon, így Békéscsabán is a szemétszállítást. Tapasztalták, hogy a tavaszi akció után az év végi ürítési naptár szerint nem tervezett a cég őszi lomtalanítást Békéscsabán, ami miatt számos megkeresést kaptak a békéscsabaiaktól. Ezért a városvezetés egyeztetéseket kezdeményezett a Tappe Kft. vezetésével.

őszi lomtalanítás
Szarvas Péter polgármester és Holopné dr. Sztrein Beáta, a Tappe Kft. cégvezetője ismertették, hogy novemberben két szombaton lesz őszi lomtalanítás Békéscsabán. Fotó: Licska Balázs

Két ütemben lesz őszi lomtalanítás Békéscsabán

Holopné dr. Sztrein Beáta, a Tappe Kft. cégvezetője elmondta, hogy volt egy jogszabály-változás, miszerint évente egy alkalommal kötelező lomtalanítást tartani. Ezért nem terveztek előzetesen a tavaszi után őszi lomtalanítást Békéscsabán, tapasztalták azonban ők is az igényeket, és sikerült elérni, hogy legyen. 

Mindez azt jelenti, hogy most is két ütemben lesz őszi lomtalanítás: 

  • november 9-én Jaminában, a Kenderföldeken, Mezőmegyeren, Fényesen, Gerlán, a Dobozi út elkerülőn kívüli szakaszán, a Szója utcában és a Meteor utcában; 
  • november 16-án pedig a belvárosban, az első, a második, a harmadik, a negyedik, a hatodik kerületben, Vandháton, a Béke-kertekben, a Keleti-kertekben, a Borjúréti-kertekben és a Kastélyszőlőkben 

lehet kitenni a feleslegessé vált holmikat.

A cégvezető hangsúlyozta: a megszokott szabályok érvényesek. Azaz azt kérik, hogy az adott napon reggel 6 óráig tegyék ki a lomokat a békéscsabaiak az utcára, úgy, hogy a közlekedést ne akadályozzák, és felhívta a figyelmet, hogy ne helyezzenek ki például elektromos eszközöket, gumiabroncsokat, veszélyes hulladékokat, építési törmeléket, mert azokat nem viszik, vihetik el. 

Békéscsabán is működik hulladékgyűjtő udvar

Kiemelte, hogy ahogy a lomok, ezek a hulladékok szintén lerakhatók szinte bármikor Békéscsabán, a Kétegyházi útról nyíló hulladékgyűjtő udvarban, térítésmentesen, az igénybevételhez mindössze lakcímkártyára van szükség. A békéscsabai hulladékgyűjtő udvar 

  • hétfőn, szerdán és szombaton 8 és 16 óra között, 
  • kedden, csütörtökön és pénteken 12 és 20 óra között 

tart nyitva.

Holopné dr. Sztrein Beáta megjegyezte, hogy az év elejéről szeptemberig a békéscsabai hulladékgyűjtő udvarban 300 tonna hulladékot helyeztek el, míg egy-egy lomtalanításkor Békéscsabán 245 tonna hulladékot gyűjtenek be. 

Szarvas Péter polgármester hozzátette: azt szeretnék, hogy a békéscsabaiak a lomot inkább a hulladékgyűjtő udvarban helyezzék el, mint hogy lomtalanításkor tegyék ki. Ennek oka az, hogy a lomtalanításokat követően rendszeresen rendet kell tennie az önkormányzatnak, hiszen olyan holmik is kikerülnek, amilyeneket a szemétszállító cég nem visz, vihet el, illetve azok, akik a lomok között turkálnak, rendetlenséget hagynak maguk után. Hangsúlyozta: a város számára évi 10 millió forintba kerül a rendrakás, tehát közpénz megy el ilyen feladatokra.

Több változás is várható a szemétszállításban

A Tappe Kft. cégvezetője jelezte, hogy jövőre több változás is várható a szemétszállításban, például a gyűjtési napokkal, a gyűjtési gyakorisággal, a lomtalanítással kapcsolatban. 

Év elején vezették be Békéscsaba társasházas övezeteiben is a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék házhoz menő gyűjtését. A lényeg, hogy a lakóközösségek ingyen kapnak egy-egy 120 literes barna kukát, a lakók pedig lakásaikban a szintén térítésmentesen adott ötliteres edényekbe gyűjthetik többek között a gyümölcsök és zöldségek maradékait, az ételmaradékokat. A rendszer eddig önkéntes alapon ment, egy változás miatt azonban kötelezővé vált a társasházaknak. Kiemelte: a kommunális hulladék 30 százaléka biohulladék, biogázüzemekben lehetne felhasználni.

Holopné dr. Sztrein Beáta beszélt a visszaváltási rendszerről is, hogy az 50 forintos visszaváltási díj motiváló tényező, hiszen a legyártott palackok 90 százaléka visszakerül a rendszerbe. Úgy véli, a szelektív hulladéknál ugyancsak érdemes lenne valamilyen ösztönzőt beépíteni, hiszen továbbra is rengeteg újrahasznosítható szemét – papír, műanyag és fém – kerül a kommunális hulladék közé. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában