Együttműködés

2 órája

Gépi és CNC forgácsoló: az Airbusnál tettek sikeres vizsgát

Tizenketten tettek szombaton délelőtt sikeres gépi és CNC forgácsoló gyakorlati vizsgát az Airbus gyulai üzemében. A vizsgázók a Gyulai Szakképzési Centrum Harruckern Technikuma és a világcég együttműködésének köszönhetően végezték el a képzést. A gépi és CNC forgácsoló keresett szakma, a végzettséggel rendelkezőknek jók az elhelyezkedési esélyeik.

Papp Gábor

Vámos Tamás, az Airbus gyulai üzemének HR-vezetője és Simon István Tamás, a GySzC kancellárja szerkesztőségünknek elmondta, mintegy másfél évvel ezelőtt kezdődött meg az együttműködés a cég és iskola között a gépi és CNC forgácsoló képzés kapcsán.

gépi és CNC forgácsoló, AIRBUS, gyakorlati vizsga
A gépi és CNC forgácsolók gyakorlati vizsgát tettek az Airbusnál. 

– Az Airbus munkavállalóinak nagy részét a termelésben dolgozók alkotják, gépi forgácsolókat foglalkoztunk nagyobb számban. A munkakör jelenleg is nyitott, és vélhetően folyamatosan keresünk majd ilyen szakembereket, ezért is kezdeményeztük az együttműködést a szakképzési intézménnyel – emelte ki Vámos Tamás.

Gépi és CNC forgácsoló: jók az elhelyezkedési esélyek

Simon István Tamás kérdésünkre kifejtette, az országosan egységes képzési és kimeneti követelmények keretrendszere által biztosított rugalmasságot kihasználva arra is törekedtek, hogy a képzést az Airbus speciális elvárásaihoz is hozzáigazítsák.

– A képzési programot közösen készítettük el, de azok, akik szombaton végeztek, bármelyik cégnél elhelyezkedhetnek gépi és CNC forgácsolóként – hangsúlyozta. Mindketten felhívták a figyelmet arra, hogy keresett szakmáról van szó, így a végzett szakemberek elhelyezkedési esélyei kifejezetten jónak számítanak.

A képzés egy éven keresztül tartott, az elméleti vizsgát csütörtökön tették le a résztvevők egy interaktív zárt, országos rendszeren belül.

Már zajlanak az interjúk

Vámos Tamás felvetésünkre kifejtette, a sikeres vizsgát követően szakmai kiválasztás következik, és a legjobbak bekerülhetnek az Airbushoz. Az interjúk jelen pillanatban is zajlanak, és a vizsgázók döntő többségét érdekli is a lehetőség. A gépi és CNC forgácsoló képzésre járók áprilistól minden pénteken délután és szombaton délután a cégnél töltötték gyakorlatukat, az ágazati alapképzést pedig természetesen az iskolában kapták.

Ingyenes volt a képzés a résztvevőknek

Simon István Tamás kiemelte, a képzés ingyenesen zajlott, aminek kapcsán szólt arról, hogy két szakmajegyzékes és egy programkövetelményes szakmát mindenki ingyenesen sajátíthat el, ha ezt szakképzési centrumban teszi.

A kancellár elmondta, a szakképzés nagyot változott az elmúlt években, másként kell arra gondolni, mint korábban.

– Mindezt az Airbus-szal, egy igazi világcéggel lebonyolított közös képzésünk is alátámasztja – fogalmazott, majd hozzátette, napjainkra diákjaink közel 40 százaléka felnőttképzésben vesz részt, és ahogy a példa is mutatja a legkorszerűbb ismereteket modern és csúcstechnológiát használó vállalati partnereik segítségével sajátíthatják el.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!