Támad a vírus

3 órája

Madárinfluenza Füzesgyarmaton, 25 ezer kacsát kell leölni

A nyári ludak után Békés vármegyében házi baromfiban is megjelent a madárinfluenza. Füzesgyarmaton mutatta ki a madárinfluenza vírusának H5N1 altípusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma – közölték szerdán.

Nyemcsok László

Néhány nappal az első vadmadáresetek igazolása után házi baromfiállományban is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nébih laboratóriuma. A mintegy 25 000 példányt számláló pecsenyekacsa-telepen a takarmány- és a vízfogyasztás csökkenése, az idegrendszeri tünetek és a megemelkedett elhullás ébresztett gyanút az állattartókban.

madárinfluenza, kacsa,Nébih
Madárinfluenza miatt számolják fel a füzesgyarmati pecsenyekacsa-állományt
Forrás: shutterstock

További két gazdaság pecsenyekacsa-állományát szintén leölik

A Nébih-nél kiemelték, a 25 ezres pecsenyekacsa-állomány felszámolása folyamatban van. Az, hogy milyen súlyossá válik a járvány, jelentős mértékben függ az állattartói fegyelmezettségtől, a járványvédelmi előírások folyamatos és következetes betartásától.

A teleppel járványügyi kapcsolatban álló további két gazdaság pecsenyekacsa-állományát szintén leölik. A hatóság a gazdaság körül kijelölte a 3 km sugarú védőkörzetet és a 10 km sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet.

A madárinfluenza vírusa bármikor újra megjelenhet

A Nébih-nél hangsúlyozták, a mostani eset is bizonyítja, a magas patogenitású madárinfluenza vírusa bármikor újra megjelenhet. Az ágazat, a fogyasztók és a hatóság közös érdeke, hogy ne terjedjen tovább a betegség. Az állattartói fegyelmezettség nagymértékben befolyásolja, hogy milyen súlyossá válik a járvány. Éppen ezért a Nébih továbbra is arra kéri az állattartókat, hogy következetesen és szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat.

A madárinfluenzával kapcsolatban minden további információ elérhető a Nébih portál tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!