A vetésekkel is haladnak

20 órája

A napraforgó és kukorica aratása a végénél tart Békésben

Az őszi árpa vetése 70 százaléknál tart, a búzánál a mag a terület több mint 20 százalékán a földben van. A napraforgó és kukorica aratása lényegében véget ért Békés vármegyében. A szójánál több mint 80 százalékon állnak. Többek között erről is szó esett a Békés Vármegyei Betakarítási Koordinációs Bizottság legutóbbi ülésén.

Nyemcsok László

A napraforgó és kukorica betakarításánál hajráznak a gazdák

Fotó: Bencsik Ádám-archív

Bozó József, a betakarítási bizottság elnöke kiemelte, a napraforgó és kukorica aratása a végénél jár, a termésátlag vármegyei szinten 5,5 tonna/hektár, a napraforgónál 2,7 t/ha. A cukorrépa betakarítását (33 hektár a vármegyében) továbbra sem kezdték el. A növény beérett, de a feldolgozóban az átvétel lelassult, így csak akkor szedik fel a cukorrépát a termelők, amikor a gyár fogadni tudja a terményt.

napraforgó és kukorica,betakarítás, Békés vármegye
A napraforgó és kukorica betakarításánál hajráznak a gazdák
Fotó: Bencsik Ádám-archív

A napraforgó és kukorica átvételi ára emelkedik

Bozó József kitért arra, Békésben az őszi káposztarepcét elvetették, a tervezett vetésterület 70 százalékán, 4900 hektáron termesztik ezt a kultúrát Békésben a gazdálkodók.

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára kiemelte, a napraforgónál az olajtartalom 44-45 százalék körül alakult. Az értékesítési ár javuló tendenciát mutat, az átvételi árak napraforgónál 177-180 ezer forint, kukoricánál 72-77 ezer forint körül alakulnak tonnánként.

Nagyban zajlik a szója aratása Békés vármegyében

A kukoricánál a csapadékos idő hátráltatta a munkálatokat. Vármegyei szinten 98 százalékos szinten, 5,5 t/ha termésátlaggal tart a betakarítás. Barabás Béla elmondta, nagyban zajlik Békésben a szója betakarítása, az árakról kevés az információ, 170-176 ezer Ft/tonna ajánlatokról lehet hallani, konkrét üzletkötésről nincs információjuk. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!