A megtestesült egészség

2 órája

A sütőtök az ősz slágernövénye Békésben, mutatjuk, mi mindenre jó

A megtestesült egészség, így is hívják az ősz slágernövényét Békésben. A sütőtök, az egészséges őszi csemege egészen február végéig megtalálható Békés vármegye piacain, üzleteiben. A vásárlók már nemcsak egészben vihetik haza a sütőtököt, hanem a fogyasztói igényeknek megfelelően a polcokon ott sorakozik a tisztított, darabolt áru is.

Nyemcsok László

Tisztítja a vért, segít leküzdeni a meghűléses betegségeket, valamint jótékonyan hat a bőrre, mind-mind a sütőtök előnye, ami nálunk, Békésben háznál van. A sütőtök termesztése Békésben „ősidőkre” tekint vissza. Mivel kalóriatartalma alacsony, gyakorlatilag annyit ehetünk belőle, amennyi jólesik, így érdemes kihasználni a nemrég kezdődött szezonját.

sütőtök, ősz slágere, egészség, recept
A sütőtök igazi csemege Békésben is. Fotó: MW-archívum

Legjobb szimplán felszeletelve, sütőben gyorsan megsütve

Bár sokféleképpen elkészíthető, a legegyszerűbb és egyben legjobb formája szimplán felszeletelve, sütőben gyorsan megsütve. A Mindmegette.hu sütőtök receptje szerint így lesz tökéletes a sütőtök sütése sütőben. Persze a feldolgozásának formái rendkívül változatosak lehetnek, a recepteknek csak a fantázia szab határt.

A nemesítők megalkották a Téli Parázs fajtát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál kiemelték, sajnos, nem létezik olyan biztos technika, amivel a piacon és a boltok polcain elérhető sütőtökről meg tudnánk határozni, hogy az elvárt ízvilággal rendelkezik-e.

Erre a problémára reagálva a nemesítők megalkották a Téli Parázs fajtát, amely tavaly szeptember 1-je óta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának márkavédelmét élvezi. A márka bemutatójára a tavalyi OMÉK-on került sor. Az új fajta megtartotta a régi nagydobosi ízvilágát, külső szürke és narancssárga belső színét. Új tulajdonságai a nagy egyedsúly (10-18 kg), gömbölyded alak, viszonylag bordázatlan felszín, egyenletes, 3-5 cm-es húsvastagság és borostyán színű mag.

A sütőtök gazdag alfa és béta-karotinban

Prohászka Béla Békés vármegyei mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke kiemelte, bár a sütőtök kedvező beltartalmi értékeinek köszönhetően egészséges csemegének számít, a belföldi fogyasztás évek óta stagnál.

A sütőtök fogyasztása egészségünk megőrzése szempontjából kiemelkedő fontosságú, hiszen számos vitamint és ásványi anyagot – kalciumot, cinket, mangánt, vasat, valamint C-vitamint, A-, illetve B1-, B2- és B6-vitamint – is tartalmaz. Gazdag alfa és béta-karotinban, amelyeket a szervezet A-vitaminná (retinollá) alakít át. Ez az oka annak is, hogy a téli tökök (sütőtök) hússzíne a sárgától a narancssárgáig terjed.

Mindig ép héjú és kocsányú darabokat válasszunk!

Minél mélyebb a narancssárga árnyalat, annál magasabb a tök béta-karotin tartalma. Gazdag karotinoid-tartalma miatt a kozmetikaipar is széles körben használja, antioxidáns hatásának köszönhetően védelmet nyújt a bőrnek az oxidatív károsodások és az öregedés ellen, valamint javítja a kozmetikumok stabilitását és eltarthatóságát. 

Mint azt a mindmegette.hu oldalán olvashatjuk, az első, és legfontosabb lépés a vásárlás: amellett, hogy mindig ép héjú és kocsányú darabokat válasszunk, az is nagyon fontos, hogy legyünk tisztában azzal, hogy melyik tök, milyen ízvilágú, milyen textúrájú lesz, ha megsült.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!