2 órája
A sütőtök az ősz slágernövénye Békésben, mutatjuk, mi mindenre jó
A megtestesült egészség, így is hívják az ősz slágernövényét Békésben. A sütőtök, az egészséges őszi csemege egészen február végéig megtalálható Békés vármegye piacain, üzleteiben. A vásárlók már nemcsak egészben vihetik haza a sütőtököt, hanem a fogyasztói igényeknek megfelelően a polcokon ott sorakozik a tisztított, darabolt áru is.
Tisztítja a vért, segít leküzdeni a meghűléses betegségeket, valamint jótékonyan hat a bőrre, mind-mind a sütőtök előnye, ami nálunk, Békésben háznál van. A sütőtök termesztése Békésben „ősidőkre” tekint vissza. Mivel kalóriatartalma alacsony, gyakorlatilag annyit ehetünk belőle, amennyi jólesik, így érdemes kihasználni a nemrég kezdődött szezonját.
Legjobb szimplán felszeletelve, sütőben gyorsan megsütve
Bár sokféleképpen elkészíthető, a legegyszerűbb és egyben legjobb formája szimplán felszeletelve, sütőben gyorsan megsütve. A Mindmegette.hu sütőtök receptje szerint így lesz tökéletes a sütőtök sütése sütőben. Persze a feldolgozásának formái rendkívül változatosak lehetnek, a recepteknek csak a fantázia szab határt.
A nemesítők megalkották a Téli Parázs fajtát
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál kiemelték, sajnos, nem létezik olyan biztos technika, amivel a piacon és a boltok polcain elérhető sütőtökről meg tudnánk határozni, hogy az elvárt ízvilággal rendelkezik-e.
Erre a problémára reagálva a nemesítők megalkották a Téli Parázs fajtát, amely tavaly szeptember 1-je óta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának márkavédelmét élvezi. A márka bemutatójára a tavalyi OMÉK-on került sor. Az új fajta megtartotta a régi nagydobosi ízvilágát, külső szürke és narancssárga belső színét. Új tulajdonságai a nagy egyedsúly (10-18 kg), gömbölyded alak, viszonylag bordázatlan felszín, egyenletes, 3-5 cm-es húsvastagság és borostyán színű mag.
A sütőtök gazdag alfa és béta-karotinban
Prohászka Béla Békés vármegyei mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke kiemelte, bár a sütőtök kedvező beltartalmi értékeinek köszönhetően egészséges csemegének számít, a belföldi fogyasztás évek óta stagnál.
A sütőtök fogyasztása egészségünk megőrzése szempontjából kiemelkedő fontosságú, hiszen számos vitamint és ásványi anyagot – kalciumot, cinket, mangánt, vasat, valamint C-vitamint, A-, illetve B1-, B2- és B6-vitamint – is tartalmaz. Gazdag alfa és béta-karotinban, amelyeket a szervezet A-vitaminná (retinollá) alakít át. Ez az oka annak is, hogy a téli tökök (sütőtök) hússzíne a sárgától a narancssárgáig terjed.
Mindig ép héjú és kocsányú darabokat válasszunk!
Minél mélyebb a narancssárga árnyalat, annál magasabb a tök béta-karotin tartalma. Gazdag karotinoid-tartalma miatt a kozmetikaipar is széles körben használja, antioxidáns hatásának köszönhetően védelmet nyújt a bőrnek az oxidatív károsodások és az öregedés ellen, valamint javítja a kozmetikumok stabilitását és eltarthatóságát.
Mint azt a mindmegette.hu oldalán olvashatjuk, az első, és legfontosabb lépés a vásárlás: amellett, hogy mindig ép héjú és kocsányú darabokat válasszunk, az is nagyon fontos, hogy legyünk tisztában azzal, hogy melyik tök, milyen ízvilágú, milyen textúrájú lesz, ha megsült.