Katasztrófavédelem

2023.02.14. 17:27

A tantestület oltotta el a tüzet a rákóczitelepi iskola udvarán, így gyakoroltak - galériával

Soha ne legyen ezekre az ismeretekre szükség, de a megelőzést, a tűzvédelmi ismereteket érdemes naprakészen tartani. Ez motiválta a rákóczitelepi iskola tantestületét, amikor felsorakoztak tanítás után az intézmény udvarán és kaptak elméleti és gyakorlati felkészítést egy feltételezetten keletkezett tűz megfékezésére.

Cs. I.

Elméleti ismereteiket a gyakorlatban is kipróbálták a pedagógusok

Fotó: Für Henrik

Kiss Gabriella tagintézményvezető arra hívta fel kollégái figyelmét, hogy akár ott, az iskolában, vagy kirándulásokon ha bekövetkezik a baj, a tudás, a gyakorlati tapasztalat birtokában cselekedni is könnyebb. Segítségükre volt Benkő Antal, a Nagyszénási Önkéntes Tűzoltóság parancsnoka.

Bemutatott az éves tűzvédelmi oktatás keretében egy tűzoltási gyakorlatot, majd aki arra vállalkozott, maga is kipróbálhatta a tűzoltást.

– Ha éles eset történne, tudja mindenki, hogy mit kell tennie. Egy iskola esetében a tantestületnek ismernie kell a menekülési útvonalakat, a tűzriadótervben leírtakat, hogy a gyerekeket kimenekíthessék baj esetén. Majd az ingóság és az ingatlanok védelme következik, erre készít fel ez a kis bemutató. Hoztunk lejárt szavatosságú kézi tűzoltókészülékeket, a gyakorlást szolgálják, éppen úgy ellátják funkciójukat, miközben "kihordási idejük" már lejárt. Az intézményben kötelezően vannak készülékek, a használatukra is adok konkrét gyakorlati ajánlásokat – sorolta Benkő Antal.

– Ritkán kapunk iskolákba ilyen invitálást, de örömmel jöttünk, mert jó az, ha az elméleti ismereteket megtapasztalják a valóságban. Itt tényleg ég a tűz. Ez valóban nagyon meleg. Mi, tűzoltók azt mondjuk, minden nagy tűz kis tűzzel kezdődik. De ha időben elkezdődik az oltása, lehet, hogy sokkal kisebb kárral megfékezhetjük. Egy intézményben alap, hogy tudjuk, hol vannak a készülékek. De az is alap, hogy tudjuk azokat használni. Bajban, stresszhelyzetben, a cselekvés pillanatában nem biztos, hogy minden is eszünkbe jut. Ezért is jó, ha ilyen alkalmakkor felidézzük az ismereteket, gyakorolhatunk – mondta a szakember,  majd mutatta is a fellobbanó, magasra felcsapó lángok mellett a tennivalókat. Több pedagógus a hallottak, látottak után kipróbálta a szakszerű és gyors tűzoltást Rákóczitelepen.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában