Bíróság

2024.06.06. 14:29

Közel 150 évre küldték rács mögé a Berlinben lányokat futtató bandát

Öt sarkadi testvér irányításával működött és Németország fővárosában, Berlinben futtatott lányokat egy bűnszervezet. Az emberkereskedelem miatt indult ügyben a minap született nem jogerős ítélet a Gyulai Törvényszéken. A 16 vádlott összesen csaknem 150 év fegyházbüntetést kapott.

Licska Balázs

A vádlottak azt is megmondták a lányoknak, hogy legalább mennyit kell keresniük. Illusztráció: Shutterstock

Az ítéleti tényállás szerint az első-, a másod-, a harmad-, a negyed- és az ötödrendű vádlottak 2013-tól kiszolgáltatott helyzetben lévő nőket dolgoztattak Németországban prostituáltként. A nők egy részének naponta úgynevezett leadót kellett fizetniük a szexuális szolgáltatásukért kapott pénzből a vádlottaknak, egy részüktől viszont elvették a teljes keresetüket. 

Azt is megmondták, mennyit kell keresniük

A vádlottak a sértetteket félelemben és szoros felügyelet alatt tartották, azt is meghatározták, hogy naponta legalább mennyit kell keresniük. Addig, amíg ezt az összeget nem keresték meg, nem hagyhatták el azt az útszakaszt, ahol kínálták szolgáltatásaikat. 

A vádlottak által kialakított, az utcalányok kizsákmányolására épülő bűnözői csoport legkésőbb 2018-tól immár bűnszervezetként működött. Vezetői szinten az első-, a másod-, a harmad-, a negyed- és az ötödrendű vádlottak álltak – akik egyébként testvérek –, tekintélyüket a sértettek rendszeres fenyegetésével, fizikai bántalmazásával és állandó félelemben tartásával tartották fent.

Fényűző módon éltek a beszedett pénzből

Személyesen, valamint a bűnszervezetben ezzel a céllal foglalkoztatott társaikkal utaztatták és szállásoltatták el a lányokat. A prostituáltaktól származó bevételeikből fényűző életszínvonalat tartottak fenn. Megosztották egymással a lányok munkavégzésével kapcsolatos tapasztalataikat, igény esetén egymás megbízásából is intézkedtek, kölcsönt nyújtottak egymásnak.

Az egyes vezetők alá tartozó elkövetők képezték a második vonalat a bűnszervezetben. Az első-, a másod-, a negyedrendű vádlottak a fiaikat és más vádlottakat, az ötödrendű vádlott az unokaöccsét és más vádlottakat utasíthatott közvetlenül. Az ő feladatuk volt a velük együtt élő és jellemzően velük szerelmi viszonyban álló sértetteket munkavégzésre bírni, valamint felügyelni, a keresetüket beszedni és továbbítani a vezetők felé.

Kiszolgáltatott lányokat toboroztak

A rendkívül kiszolgáltatott helyzetű, iskolázatlan, családi és anyagi háttérrel nem rendelkező, kilátástalan egzisztenciális helyzetben lévő sértettek a munkára jellemzően szerelmeiken keresztül jelentkeztek, illetve az első-, a másod-, a harmad-, a negyed- és az ötödrendű vádlottak vagy hozzátartozóik toborozták őket Magyarország keleti, gazdaságilag elmaradottabb részéből. 

A vezetők a sértettek közül a velük régóta élettársi kapcsolatban álló nők közül úgynevezett vezérnőt választottak, akinek feladata volt képviselni az utcán a vádlottak akaratát, beszedni a leadót, illetve – nem utolsósorban – figyelni a lányokat, a nem megfelelő viselkedésüket pedig jelenteni.

Közel 150 évre küldték rács mögé a 16 vádlottat

Az ügyben nagyjából egy éve tartottak előkészítő ülést, majd tárgyalást tűztek ki. A minap született nem jogerős ítélet a Gyulai Törvényszéken: az első- és a másodrendű vádlottat 15-15 év, a harmadrendűt 13,5 év, a negyedrendűt 14,5 év, az ötödrendűt 13 év, a hatodrendűt 10 év, a heted- és a nyolcadrendűt 8,5-8,5 év, a kilencedrendűt 9 év, a tizedrendűt 8 év, a tizenegyedrendűt 7,5 év, a tizenkettedrendűt 7 év, a tizenharmadrendűt 5 év, a tizennegyed- és a tizenhatodrendűt 4-4 év, a tizenötödrendűt 3 év szabadságvesztésre ítélték emberkereskedelem miatt.

A Gyulai Törvényszéken összesen közel 800 millió forint értékben rendeltek el vagyonelkobzást a vádlottakkal szemben, voltak, akiket eltiltottak három évre a közúti járművezetéstől, továbbá a harmadrendű vádlottat 18 millió, a hatodrendűt pedig 8 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezték. A vádlottakat az eljárás során felmerült, több mint 20 millió forint bűnügyi költséget szintén meg kell fizetniük. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában