Közlekedés

2024.07.05. 15:00

Fix traffipax mér Gyula előtt? Utánajártunk!

Az elmúlt napokban a közösségi oldalakon több helyen is felmerült, hogy a két város között, Gyula közelében, nem messze a G-Tex körforgalomtól új fix sebességmérő kezdte meg működését. Utánajártunk, hogy valóban üzembe helyeztek-e itt egy új fix traffipaxot.

Papp Gábor

A kérdésben, az esetleges új fix traffipaxról élénk vita bontakozott ki a különböző Facebook-oldalakon és Facebook-csoportokban. A közösségi oldalon terjedő értesüléssel kapcsolatosan megkerestük a rendőrséget, ahol elmondták, hogy az országszerte működő fix telepítésű komplex közlekedési ellenőrző pontok listáját bárki megtalálja a rendőrség honlapján. Megnéztük, és ez a helyszín nem szerepel a felsorolásban. Egyébként nem csak Békésben, hanem az ország több helyén is felmerült a kérdés a témában. 

fix traffipax, mérés, sebesség, közlekedés
A gyulai helyszín nem szerepel a fix traffipaxokat felsoroló listán
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI-archív

Nem fix traffipaxot jelölnek a táblák

A 112.press.hu járta körül legrészletesebben a felvetéseket. Mint írták, „az országban több helyen is „Közúti ellenőrzés” tábla került ki az ellenőrző kapuk elé, és természetesen többen már tényszerűen terjesztik, hogy azért, mert már sebességet is mérnek. Ez nem igaz.”
Egy konkrét Vas vármegyei példa kapcsán úgy fogalmaztak, táblák most olyan helyekre kerültek ki, ahol az aszfaltban a beépített hurok méri a tengelysúlyt, a tengelycsoportot és az össztömeget, amit a kapu által rögzített egyéb adatokhoz, rendszám, hosszúság rendelnek hozzá, az adatfeldolgozást, kiértékelést pedig jellemzően harmadik fél végzi. „Gyorshajtásért tehát továbbra sem várható ezekről a helyekről büntetés, egyéb hiányosságokért, vagy túlsúlyért pedig ugyanúgy, mint eddig” – emelték ki a cikkben.

Figyelni kell a kamera ikont

A cikkben felvetik azt is, hogy honnan tudható, hogy fix sebességmérővel van dolgunk. A VÉDA-kapuk előjelzésénél a „Közúti ellenőrzés” tábla alá a KRESZ szerint egy kamera ikonját is ki kell helyezni. Ez egyébként az ominózus Gyula és Csaba közötti helyen sem szerepel.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában