Felfüggesztett börtönt kaphat

2024.07.05. 10:54

Gyilkossági kísérlet: hamisan tanúzott dolgozója mellett az eleki férfi

Büntetőügyben elkövetett hamis tanúzás bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 47 éves, büntetlen előéletű, eleki férfival szemben, aki egy emberölés kísérlete miatti nyomozás során tett valótlan tartalmú tanúvallomást. Az ügyészség vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

Nyemcsok László

Az ügyészségen közölték, a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettének kísérlete miatt folytatott nyomozást egy hajdú-bihari, gáborjáni férfi ellen. A rendelkezésre álló adatok szerint a férfi tavaly július 10-én, az esti órákban Nádudvaron, előzetes szóváltást követően egy alkalommal, egy 20 centiméter pengehosszúságú konyhakéssel megsebesítette a felesége élettársát.

emberölési kísérlet, ügyészség, vádlott
Hamisan állította, hogy kamerán azt látta, hogy  4–5 férfi futott vascsövekkel a munkavállalója felé.  Fotó: Illusztráció (Shutterstock)

A nyomozás során a nyomozóhatóság megkeresésére múlt év július 31-én a Gyulai Rendőrkapitányságon tanúként hallgatták ki azt a 47 éves, eleki férfit, aki az emberölés kísérletével gyanúsított férfi munkáltatója volt a bűncselekmény elkövetésekor.

Vascsövekkel támadó társaságról tett tanúvallomást

A férfi – a hamis tanúzás törvényes következményeire történt figyelmeztetést követően – azt nyilatkozta, hogy 2023. július 10-én felhívta őt videóbeszélgetésben munkavállalója, a hívás fogadása során pedig azt látta a kamerán, hogy őt éppen akkor egy 4-5 főből álló társaság csövekkel támadta, ütötte és verekedtek egymással.

A terheltet szeptember 26-án Debrecenben hallgatták ki, és ezen vallomása során is fenntartotta az általa korábban elmondottakat azzal, hogy azt látta, 4–5 férfi futott vascsövekkel a munkavállalója felé. A vádlott ezen tanúvallomásai az ügyészség álláspontja szerint hamisak voltak, mert az emberölés kísérletével gyanúsított férfit senki nem támadta meg, és nem verekedett olyan társasággal, amit tanúvallomásában állított.

A férfi valótlan tanúvallomása a bűncselekmény elkövetési körülményeire, közvetlen előzményére vonatkozott. Alkalmas lehetett volna annak megállapítására, hogy az alapügy terheltje jogos védelmi helyzetben volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában