Vezetésre alkalmatlan

2024.07.12. 09:47

12 éves fiú jetskizett Szarvason, vádlott lett az apa

Járművezetés tiltott átengedésének vétsége miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség egy 44 éves, büntetlen előéletű, szarvasi férfival szemben, aki 12 éves fiának adta át egy jetski kormányát. Az ügyészség vádiratában próbára bocsátásra tett indítványt.

Nyemcsok László

A vádirat szerint a férfi idén május 19-én, a kora délutáni órákban a Hármas-Körös folyó 64. folyamkilométer, szarvasi szakaszán közlekedett saját, de a 12 éves fia által vezetett kisgéphajóval (jetskivel) Szarvas felől Gyomaendrőd irányába. Ekkor velük szemben a rendőrök intézkedtek.

jetsk, fiú, apa, ügyészség, vádemelés
Átengedte a kormányt, felelnie kell az édesapának. Illusztráció/Shutterstock

A hajóvezetői engedéllyel már 2016 óta rendelkező terhelt a motoros vízi sporteszközön hátul ülve helyezkedett el a fia mögött, mivel a rendőri ellenőrzést megelőzően átadta a gépi meghajtású úszólétesítménynek minősülő jármű vezetését a 12 éves, tehát életkora miatt vezetésre alkalmatlan gyermeknek. Az ügyészség szerint cselekményével megszegte a vízi közlekedés rendjéről szóló rendelet előírását, mely szerint minden hajót ehhez szükséges képesítéssel rendelkező személynek kell vezetnie.

Megszegte továbbá a hajózási képesítésekről szóló rendeletben írtakat is. Ezek alapján – ha e rendelet eltérően nem rendelkezik – úszólétesítmény önálló vezetésére, valamint gépüzemének vezetésére jogosító képesítés megszerzésének előfeltétele az alapfokú iskolai végzettség, továbbá a betöltött 18. életév.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában