Vesztegetés

2024.08.10. 06:35

Kisállatokat szállítottak az Unióba a jogszabályok megszegésével

Az előkészítő üléssel megkezdődött a hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt indított büntetőügy tárgyalása csütörtökön délelőtt a Gyulai Törvényszéken. A vádirat szerint a vádlottak abban állapodtak meg, hogy jogtalan előnyért cserébe – a jogszabályi rendelkezések megszegésével – kutyákat és macskákat szállítanak Magyarországról az Európai Unió más tagállamaiba.

Papp Gábor

A röviden összefoglalt vádirati tényállás szerint egy hatósági állatorvos, két szolgáltató állatorvos, több kutyakereskedő, valamint egyéb adminisztrációt és logisztikai feladatokat ellátó személyek megállapodtak abban, hogy jogtalan előnyért cserébe – a jogszabályi rendelkezések megszegésével – kutyákat és macskákat Magyarországról az Európai Unió más tagállamaiba. 

kisállatokat szállítottak, jogszabályok megszegése
Kisállatokat szállítottak ki az országból a jogszabályi rendelkezések megszegésével /Illusztráció/Shutterstock/

Kisállatokat szállítottak a jogszabályi rendelkezések megszegésével

Az állatkereskedők felvásárolták a külföldi megrendelők által leadott igényeknek megfelelő fajtájú, ivarú, a megengedettnél fiatalabb kölyökkutyákat és macskákat, a szolgáltató állatorvos vizsgálat elvégzése, transzponderrel ellátása, illetve az állatok beoltása nélkül kiállította az útleveleiket, majd a hatósági állatorvos a segítőjével rögzítette a nyilvántartásban a fiktív adatokat, kiállította a szállítmányokat kísérő bizonyítványokat. Az elkövetési időszakban több mint 33 millió forint összegű jogtalan előny keletkezett.

Mint az ügyészség oldalán olvasható, a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség vezető beosztású hivatalos személy által előnyért, a hivatali kötelességét megszegve, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat tíz személy ellen a Gyulai Törvényszéken. Ahogy írtuk, az elkövetők a jogszabályi rendelkezések megszegésével kisállatokat szállítottak Magyarországról az Európai Unió tagállamaiba.

Összehangolt bűnügyi akció

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult eljárásban a nyomozó ügyészség 2021 májusában Békés vármegyében összehangolt bűnügyi akciót hajtott végre. Az ügyészség felkérésére az NVSZ nyomozati cselekmények elvégzésében is hatékonyan közreműködött. Az elkövetési időszakban 79 szállításhoz kapcsolódóan, több mint 33 millió forint összegben történt jogtalan előny elfogadása, valamint több mint 5000 kisállatot érintően állítottak ki valótlan tartalmú kisállat útlevelet.

Vádiratban az ügyészség a tíz vádlott többsége esetében végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

Előkészítő tárgyalás, teljesen senki nem ismerte el a bűnösségét

Ennek az ügynek az első előkészítő tárgyalását tartották csütörtökön délelőtt a Gyulai Törvényszéken dr. Futó Ildikó bíró előtt. Azért ez volt az első előkészítő tárgyalás, mert az elsőrendű és tizedrendű vádlott nem tudott jelen lenni a tárgyaláson, kettejük előkészítő ülését szeptember 13-án, pénteken tarthatják majd. A rövidített vádiratot az ügyészség részéről dr. Sári Attila Alex ismertette. Az első- és a hetedrendű vádlott tevékenységéről külön szólt, ahogy a „szlovák”, „spanyol”, „német” vonalról is.

Az előkészítő tárgyaláson két vádlott, a másod- és a hetedrendű vádlott ismerte be csak részben a bűnösségét, a többi jelen lévő nem vallotta magát bűnösnek. Az ügyészég egyébként a jelenlévőkre többnyire letöltendő börtönbüntetést kért 2 év 6 hónaptól 5 évig, illetve egy esetben felfüggesztett börtönbüntetést kezdeményezett. A tíz vádlott egyike korábban elhunyt, így az ügyét megszüntette a bíróság. Az ügyészség pénzbüntetést, illetve közügyektől eltiltást ugyancsak kért a vádlottakra. 

Volt, aki jelezte, hogy a tárgyaláson részletes és hosszú vallomást fog tenni, más írásban fog vallomást tenni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában