Erdőtüzek

2024.09.13. 18:54

Macedóniában oltották a lángokat, Békés vármegyei tűzoltókat is kitüntettek

A Belügyminisztériumban köszöntötték az Észak-Macedóniában augusztus elején pusztító erdőtüzek oltásában közreműködő tűzoltókat csütörtökön. Több Békés vármegyei tűzoltó is rangos elismerést kapott.

dr. Nagy Szilvia

A negyvenhat tagú tűzoltó-egység augusztus elsején tizenhárom járművel indult útnak, miután a balkáni ország a kiterjedt erdőtüzek megfékezéséhez nemzetközi segítséget kért.

tűzoltók, elismerés, kitüntetés, Rétvári Bence
Tizenegy napon át oltották a lángokat a most elismerésben részesült tűzoltók
Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Rétvári Bence belügyminiszter-helyettes a Belügyminisztérium márványteremben tartott rendezvényen kiemelte, hogy a magyar tűzoltók sokadszor bizonyították, hogy a legnehezebb helyzetekben is helytállnak, ráadásul nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is.

Tizenegy napig egyfolytában oltottak

– Tizenegy napig, szinte megállás nélkül tartott a megfeszített munka, melynek eredményeképpen más országok tűzoltóegységeivel közösen sikerült megfékezni a tüzet – hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy a magyar kontingens több településen avatkozott be és védte az épített és a természetes környezetet. A magyar csapat tűzoltók mellett logisztikusokból, drónpilótákból és az Országos Mentőszolgálat három egészségügyi szakemberéből állt. A kontingens augusztus elsején indult útnak és augusztus tizenkettedikén tért vissza Magyarországra.

A csapat tagjai számára Magyarország belügyminisztere rendkívüli helytállásért érdemjel arany fokozatát adományozta, amelyet Rétvári Bence belügyminiszter-helyettes, dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a katasztrófavédelem főigazgatója és dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója adott át.

A katasztrófavédelemnél hangsúlyozták, nem ez volt az első alkalom, hogy Magyarország segítő kezet nyújt Észak-Macedóniának; 2016 augusztusában vihar- és árvízkárokat követő helyreállításra és a kitelepített emberek elhelyezésére alkalmas eszközöket, felszereléseket küldtek.

Az elismerésben részesült Békés vármegyei tűzoltók:

  • Budai János c. tűzoltó zászlós, a gyulai hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője
  • Halász Gábor tűzoltó őrmester, a békéscsabai hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetője
  • Patai József tűzoltó őrmester, a szeghalmi hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója
  • Ruck József Richárd tűzoltó őrmester, a gyulai hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója
  • Dr. Tímár Tamás tűzoltó őrnagy, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi műveleti szolgálatának kiemelt főelőadója

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában