Nyomokat kerestek

2 órája

Haláleset helyszíne is próbára tette a Békés vármegyei rendőröket

Embercsempészés helyszínén autót szemléztek, fegyvereket szereltek szét és raktak össze időre úgy, hogy a feladat leírásának értelmezésére is nagy figyelmet kellett fordítaniuk. Haláleset helyszíne is próbára tette a Békés vármegyei rendőröket a bűnügyi technikusok szakmai versenyén csütörtökön a főkapitányság doboz-szanazugi oktatóbázisán.

Nyemcsok László

Egy-egy haláleset helyszíne más és más, és igaz minden rendőrségi ügyre: nincs két teljesen egyforma helyszín. Ugyanakkor mindenhol ugyanolyan aprólékos, pontos munkát kell végezni.

haláleset helyszíne, verseny, rendőrség
Haláleset helyszíne és a sok más feladat is szerepelt a versenyen Fotó: BVRFK

A tragikus hirtelenséggel elhunyt Wéber Károlyra is emlékeztek

– A bűnügyeknél helyszínelők számos eszközzel, módszerrel dolgoznak, különböző tudományos vizsgálatokhoz keresnek nyomokat, anyagmaradványokat – hangsúlyozta Szombati Andrea, a Békés vármegyei főkapitányság sajtószóvivője. – Ehhez tudásra, tapasztalatra van szükségük, és elengedhetetlen az is, hogy jól együttműködjenek egymással.

A hétköznapi feladatok megoldása mellett minden évben egyszer versenyen is bizonyítják felkészültségüket. A főkapitányság bűnügyi igazgatósága csütörtökön tartotta meg a bűnügyi technikai osztály korábbi, tragikus hirtelenséggel elhunyt vezetőjéről, Wéber Károly alezredesről elnevezett emlékversenyét.

Haláleset helyszíne is szerepelt a feladatok között

A városi rendőrkapitányságok csapatai a főkapitányság Doboz-Szanazugban lévő oktatóbázisán egy technikus és egy bizottságvezető összeállításban mentek végig hét állomáson. A szakmai program megnyitóján dr. Kis Péter ezredes, vármegyei bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes és Kaczkó Éva százados, megbízott bűnügyi technikai osztályvezető köszöntötte a résztvevőket és ismertették a feladatokat.

Haláleset helyszíne is szerepelt a feladatok között, a versenyzők kutyával szagmaradvány után kutattak és szagmintát rögzítettek, majd lábnyom alapján vizsgálódtak. Ezekből az elkövető járásának jellegzetességeit is meghatározták.

Wéber Károlyról, a bűnügyi technikai osztály egykori vezetőjéről is megemlékeztek

Meg kellett találniuk azt a módszert és gépbeállítást, amivel sötétben egy lőirányt a legjobban le lehet fotózni. Kérdés volt az is, honnan lőtték ki az egy épület ablakán átment és falba csapódott lövedéket. Az elméleti kérdéseket pedig időzített diákon kapták, így a párosoknak csak korlátozott idejük volt arra, hogy megtalálják és egy megoldólapon bejelöljék a helyes válaszokat.

Vörös Ferenc főkapitány is méltatta a versenyzők teljesítményét

A versenyzők teljesítményét a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ Kriminalisztikai Szakértői Intézetének fegyverszakértői osztályáról, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodáról, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Tolna, Vas és Zala vármegyei rendőr-főkapitányságokról érkezett szakemberek értékelték. A díjátadón Vörös Ferenc dandártábornok, Békés vármegye rendőrfőkapitánya méltatta a versenyzők teljesítményét, és a köszönetet mondott nekik a mindennapi munkájukért is.

Házi Zsolt és Kiss Zoltán párosa nyerte a versenyt

A párosok versenyében a legjobb teljesítményt a Szarvasi Rendőrkapitányság kettőse nyújtotta, így Házi Zsolt főhadnagy és Kiss Zoltán főtörzszászlós vehette át az első helyezettnek járó díjat. Második lett az Orosházi Rendőrkapitányság csapata, dr. Rosta-Gera Ágnes főhadnagy és Valaczkai Tamás r. zászlós. A harmadik helyen pedig a Gyulai Rendőrkapitányság párosa, László László főhadnagy és Szakadáti Norbert törzszászlós végzett.

A legjobb bűnügyi technikusnak járó különdíjat Szakadáti Norbert érdemelte ki, a legjobb szemlebizottság-vezető pedig dr. Rosta-Gera Ágnes lett. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában