Tizenhét sérült

7 órája

Hárman haltak meg lakástűzben Békésben

Az elmúlt háromnegyed évben 139 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat Békés vármegyében. Lakástűz három ember halálát okozta, és összesen 17-en sérültek meg – közölte a Békés vármegyei katasztrófavédelem. Az eltelt kilenc hónapban keletkezett lakástüzek eloltása több mint 180 órát vett igénybe, az égő épületekhez 397 tűzoltójármű vonult. A kilenc hónap alatt összesen 4604 négyzetméternyi épített terület égett le.

Nyemcsok László

A Békés vármegyei katasztrófavédelem kitért arra is, a 139 lakástűz közül egyik helyszínen sem volt füstérzékelő, pedig ezek a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, és ekkor van még idő cselekedni. A legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza.

lakástűz, tűz, tűzoltók
A nyáron történt kondorosi lakástűz megrázta a helyieket. Egy idős férfi hunyt el, aki azért ment vissza, hogy eloltsa a lángokat. Fotó: Bencsik Ádám-archív

Kondoroson volt a legnagyobb lakástűz Békésben

A legnagyobb lakástűz június 22-én Kondoroson, a Rákóczi Ferenc utcában ütött ki, ahol kigyulladt egy száz négyzetméteres családi ház, és egy hozzáépített, 50 négyzetméteres melléképület. Az ott lakó három embernek sikerült kimenekülnie az épületből, azonban egyikük visszament, és megpróbálta oltani a lángokat. Az idős férfit a tűzoltók hozták ki az égő épületből, az életét azonban már nem lehetett megmenteni. A tűzoltók másfél órán át oltották az égő házat. A lakhatatlanná vált épület másik két lakóját kórházba vitték.

Évente egyszer ellenőriztessük fűtőeszközeinket!

Az elmúlt háromnegyed évben a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálata a lakástüzeknél 10 esetben végzett tűzeseti helyszíni szemlét, a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárására.

Felhívták a figyelmet arra, a lakástűz megelőzése érdekében éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket is. Ha régebben épült épületben lakunk, időközönként érdemes szakemberrel felülvizsgáltatni az otthonunk elektromos rendszerét is. Tanácsos a konyhába, hálóba és a nappaliba füstérzékelőt felszerelni a plafonra.

Javasolják a szén-monoxid érzékelők felszerelését

Az elmúlt kilenc hónapban 54-szer riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat Békésben. Egy ember életét vesztette, hatan kisebb szén-monoxid-mérgezést szenvedtek.

A Békés vármegyei katasztrófavédelem közölte, akkor keletkezik szén-monoxid, ha beltérben nyílt láng ég, és az nem kap elegendő oxigént. A levegő-utánpótláshoz kevés, ha néha kinyitják az ablakot. Állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni.

A balesetek megelőzésére javasolják a szén-monoxid-érzékelők felszerelését minden olyan helyiségben, ahol nyílt égésterű tüzelőberendezés üzemel.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában