2018.01.26. 14:02
Egyre inkább háttérbe szorítja a borravalót a cafeteria és a bankkártya
Az elégedettségünkön múlik, hogy jutalmazzuk-e a bennünket kiszolgálót pluszpénzzel vagy sem? Napjainkban az egyre divatosabb bankkártyás és utalványos fizetés háttérbe szorítja a borravalót.
Vozár Márton, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke elmondta, azokban a szakmákban, ahol nem lehet robotokkal helyettesíteni az embereket, még jelen van a borravaló. Úgy gondolja, ez nem tűnik el teljesen soha, mert az emberek azt érzik, ha pluszpénzt adnak, magasabb szintű kiszolgálásban részesülhetnek. Körforgásnak nevezi ezt, amiben, ha a pincér borravalót kap és elmegy fodrászhoz, szintén adni fog, ugyanígy történik a többi szolgáltatáson alapuló szakmában is.
Hangsúlyozta, a bankkártyás fizetések nehezítik ezt. Korábban ezekben a szakmákban meg tudtak élni a dolgozók a borravalóból, és a fizetésüket félretették, ami által egy táppénz kisebb problémát jelentett, de a mostani kártyás és cafeteriás rendszer ezt nem teszi lehetővé. A pluszpénz fizetése még mindig jelen van, de jelentősebb összegeket csak nagyobb rendezvények – lakodalmak, keresztelők, családi vagy céges események – után adnak az emberek. Nem lehet arra építeni, hogy a borravalóból eltartsák a családot a felszolgálók, ehelyett inkább a fix fizetés lehetőségét keresik, amire a magasabb bérek adása lenne a megoldás.
Vozár Márton elmondta, hogy a közelmúltban készült egy törvénytervezet a borravalóval kapcsolatban, ami lehetővé teszi, hogy tíz-tizenöt százalék szervizdíjat számoljanak fel minden fizetésnél a vendéglátóhelyek. Ezt kevesen használják ki, mert továbbra is meg akarják tartani, hogy a pluszpénz adása elégedettség alapján választható legyen. Ha megszabják a vendégeknek, hogy mekkora összeget fizessenek ki az elfogyasztott ételen és italon felül, azt igazságtalannak tarthatja, mert akkor is ki kell fizetnie, ha nincs megelégedve a kiszolgálással.
Létezik olyan vendégkör, amely törzsvendég és borravalós vendég is egyben, ők már tudják, hogy az adott helyen milyen kiszolgálásban részesülnek, és ezt rendszeresen jutalmazzák, a kártyás rendszer ellenére.
A borravaló nem csak a pincérszakmára jellemző, adunk a mesternek is, ha soron kívül kijön hozzánk, és megjavítja a villanyt vagy a gázt. Ezeknél a szakmáknál még ugyanúgy jelen van a pluszpénz adása, mint régen.
Szakemberek szerint a borravaló nem tűnik el teljesen, az emberek a színvonalasabb kiszolgálásért adják. Illusztráció: Shutterstock