2018.03.26. 19:59
A tanuló kiválasztotta, a konyha pedig elkészítette a kedvenc menüt
Új kezdeményezést indított a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény „Kedvenc menü” néven. E szerint a békéscsabai általános iskolák tanulói idén minden iskolában javaslatot tesznek a kedvenc ételükre. Ezen ételeket aztán beépítik az adott havi étlapba.
Menzát bemutatja Bíró Csaba
A menüt elsőként Polczer Barnabás, a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium hatodik osztályos tanulója választhatta ki, aki a paradicsomleves mellé milánói sertésbordát kért a hétfői ebédre. A kiválasztott ételt az intézmény munkatársai elkészítették, majd az összes általános iskolás fiatalhoz eljuttatták.
A fiú reggel negyed kilenckor Bíró Csabával, az intézmény igazgatójával együtt érkezett a konyhára, ahol megtekinthette az egyes folyamatokat, és a menü elkészítésének lépéseit.
Elsőként a különféle áruk és termékek raktározására szolgáló helyiségek, és az ehhez kapcsolódó munkafolyamatok egyes lépéseibe nyert betekintést a fiatal. Az igazgató mindent részletesen ecsetelt a diáknak, aki így azt is megtudta, hogy az alapanyagok jellemzően helyi termelőktől érkeznek.
A fiú azon kérdésére, hogy a menü összeállítása miként történik, Bíró Csaba elmondta, ez a konyhavezető feladata, aki a megadott feltételek alapján készíti el az adott ételsort. Az intézmény is csatlakozott ugyanis a Mintamenza programhoz, és azóta a csapat szakmai felügyelete, valamint programja alapján dolgoznak. Az igazgató kiemelte, hogy az egyes napi menük, ételek változatossági mutatója kilencven százalék feletti, ami elmondása szerint kifejezetten jó érték.
Ezután a konyha megtekintése következett, ahol már forrt a víz, sültek a húsok, nagyban készültek a kiválasztott étkek.
Arra a kérdésre, hogy Polczer Barabás miért az adott menüt kérte, azt a választ adta, hogy véleménye szerint a paradicsomleves és a sertésborda kifejezetten finom étel, a legtöbb gyermek szereti. A bejárás végén pedig a fiú úgy nyilatkozott, hogy a konyha volt a legkülönlegesebb a látogatásban.
– A hatalmas üstök, a főzés, a rengeteg alapanyag kikészítve izgalmas látvány volt. A tészták, a húsok mind ott várakoztak, vagy épp’ sültek, érdekes volt ezeket látni – árulta el a tanuló a tapasztaltakat.
A program a jövő hónapban folytatódik, legközelebb a Petőfi Utcai Általános Iskola egyik diákja mondja meg, milyen ételeket készítsen el az intézet az iskolásoknak.