húsvéti hagyományok

2018.04.01. 19:53

Kölni helyett vízzel, parfümmel locsolnak

A legtöbb nő rémálma húsvét hétfőjén, hogy ezernyi féle és fajta kölnivel locsolják meg, és szagolhatja egész nap, amíg elmegy hajat mosni. A hölgyek egy része már rutinosabb, ők adják a locsolkodók kezébe a parfümöt, így csak egy illatú lesz a hajkoronájuk. Ettől még a stampedli­ pálinka, a sonka, kolbász vagy a gyermekeknél a locsolópénz nem marad el.

Ny. L.

A régi kölnihegyeknek nyoma sincs a boltokban. Az általunk felkeresett üzletekben csak két-három, kifejezetten húsvétra kifejlesztett kölnivel találkoztunk. Mondjuk, sokat nem kell értük fizetni, 250-től 350 forintig terjed az áruk.

Mlinár Pál, a békés­csa­bai ­Balassi Táncegyüttes mű­vészeti­ igazgatója elmondta, kölnit nem visz magával, húsvétkor csapvízzel, egy kis japán korsóból locsolja meg szeretteit. – Japán barátaimtól kaptam egykoron ezt a kis emléktárgyat, praktikus, esztétikus, ezzel locsolkodok otthon – hangsúlyozta Mlinár Pál.

– A Balassinál őrizzük a hagyományt – mellyel idén sem szakítunk –, hogy hétfőn korán reggel lovas­ kocsival keresik fel a fiúk a ­lányokat, vödörrel locsolnak. Nálunk, otthon húsvét előtt már készülnek a lányok, elkezdik a sütés-főzést, és vasárnap maguk festik a tojásokat. Mlinár Pálnak mindkét ­oldalon vannak gyermekei, vagyis a megöntözöttek és a locsolók között is.

Békés megyében is sok helyen őrzik még a hagyományt, miszerint vödörrel locsolják meg a leányokat a fiúk. Illusztráció: Shutterstock

– A feltámadás, a megújulás, a termékenység ünnepe is a húsvét, ha egy virágot meglocsolunk, sokkal jobban fejlődik. A paraszti hagyományú vödör víz helyett a városokban már a kölni lett a divat. Nem csoda, hiszen a bérházakba, a lakótelepi lakásokba nem illik egy vödör vízzel belocsolni.

Kondacs Réka békéscsabai mesterfodrász hangsúlyozta­, húsvét előtt megnő a női hajak ünnepi díszbe öltözetése, majd húsvét, a locsolkodás után a frizurák újraalkotása.

– Mindez ne vegye el a ­fiúk, férfiak kedvét, de ha tehetik, ne olcsó pacsulival öntözzék meg szeretteiket – mondta Kondacs Réka. – Manapság már a nők is felkészülnek a ­locsolóvízre, az általuk használt parfümöt adják oda a vendégnek, hogy azzal locsolkodjon.

Mennyi hajmosás kell ahhoz, hogy a különböző kölnik illata eltűnjön az illető hölgy hajáról? Kondacs Réka szerint legalább háromszori alkalom, de ilyenkor arra kell gondolni, hogy aki meglocsolta az illető hölgyet, az szeretetből tette.

Csalóka, hogy a húsvéti ­locsolóvizeket kölni néven emlegetjük. Kölninek ugyanis csupán a német Köln városából származó vizet, a Kölnisch Wassert nevezhetjük, minden mást toalettvíznek, parfümnek, illatszernek hívnak. Az eredeti kölnivíz olyannyira megbecsült illatszer, hogy születési helyén külön múzeumot szenteltek neki. A kölni­ születése a legenda szerint egy karthauzi szerzetesnek köszönhető. Ő készítette el először a szagos vizet, és ő nyújtotta át 1792-ben nászajándékként az Aqua Mirabilist, a csodavizet. A kölni legfőbb alkotórészei: citrusfélékből kivont illóolajok, rozmaring, levendula és tiszta alkohol.

A Krasznaja maktól tartózkodnak

Filléres kölnikkel tele vannak a boltok polcai. A virágszálak ezektől biztosan nem hervadnak el, bár tesztünk alapján a hideg rázhatja ki őket. Jó tanács a locsolás időszakára: ellenőrizzék a samponkészletüket. Egy korábbi, legborzasztóbb szagos­ víz kategóriában egy 1977-es Krasznaja mak (vörös mák) ­kölni nyert. Véleményes volt még egy 199 forintért mért szagos víz, melynek a jázminhoz annyi köze volt, hogy ezt írták rá: „Bárány béget, csirke csipog, mit öntök rád? Az a titok.”

Előkerült egy 109 forintos ceru­zakölni is, amit a zakó felső ­zsebébe dughatnak a férfiak. És akkor már el is mondhatják a következő verset: „Ferrarival érkeztem, nagyon nagyot fékeztem. Okos vagyok, szép és laza, locsoljak, vagy húzzak haza?”

Az igazi, békebeli kölni a legjobb, attól még sírni is tud a lány, ha a szemébe folyik. És természetesen fontos itt is a vers. Íme, egy anyagias költemény: „Húsvétkor, de jó a sonka, nyomj egy ezrest a markomba! Szabad-e locsolni?”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában