2018.05.04. 13:55
Már hódít az eper, ha teheti, a magyar árut keresi a vevő
A szamócával elkezdődött az idei, Békés megyei gyümölcsszezon, de még természetesen a fóliából. Lőkösháza határában Mák Robinnál 1700 forintért jutottunk hozzá a minap egy kiló frissen szedett földieperhez. Békéscsabán ugyanakkor sok helyen 2000-2800 forint között kínálják még a magyar finomságot, külföldi epret viszont ezer forint környékén is árulnak már.
Kneifel Zoltán, a békéscsabai Mezőker Kft. zöldségosztályának vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, a tavaszi megújulás a zöldségespolcokat is jellemzi. Itt az újburgonya, aki megteheti, 800-1200 forint között vásárolhatja kilóját. Jóval olcsóbb a primőr közül a hónapos (piros) retek, a spárgatök vagy az újhagyma.
Visszatérve Lőkösháza közelébe, Mák Robinhoz: mákunk volt, hogy nála vásároltunk, mert színre, ízre, kinézetre kiváló epret tett elénk. Segített az enyhe tél is a termesztésben. Robinnak egy tiszaföldvári termelő ajánlotta ezt a fajtát. Családi vállalkozásban termelik a fóliában az epret, Robin az, aki mindenhol ott van, édesanyja a szedésben, barátnője, Andrea pedig az árusításban segít.
Rátérve egy igazi primőr zöldségfélére, Goron Zsolt méhkeréki uborkatermesztő lapunknak nyilatkozva kiemelte, egyelőre szerencsésnek tűnik a szezon. Mire náluk beért ugyanis az áru, eltűntek a piacról a spanyol kígyóuborkák. A minőségről szólva annyit mondott: aki a spanyolt kóstolta, most a magyarral nyer.
– Ha a külföldi és az itthon megtermelt áru ugyanolyan árfekvésű, akkor a többség a magyart választja – hangsúlyozta Kneifel Zoltán. – Itt a paradicsom, a paprika, és nem sokkal drágább, mint a külföldi. Kiéheztünk a friss salátára, az újhagymára, a retekre is. Vannak azért változások, a fejes saláta helyett többen keresik a jégsalátát, roppanós, nem esik úgy össze és finomabb az íze. A burgonyának folyamatosan emelkedik az ára, az általános iskolás ballagásokig ez a jellemző, aztán kevesebb iskolai konyha üzemel, és az ár is visszaesik. Másrészt azért egyre olcsóbb lesz az újburgonya.
Kneifel Zoltán kitért arra, a déligyümölcsök forgalma nagyon lecsökkent, inkább már az eddig letárolt almát választják a vásárlók, magyar és lengyel egyaránt van a piacon.
– A vásárlók többsége a szemével vásárol, aztán megnézi, mennyi kerete van rá a pénztárcájában – ecsetelte Kneifel Zoltán. – A mutatós termékek jobban fogynak, ha drágábbak is, inkább azokból vesznek kevesebbet, mint a kevésbé szépekből többet.
A magyar áruk biztonságosak
Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke hangsúlyozta, a magyar zöldségek, gyümölcsök biztonságosabbak, nyomon követhetőbb, átláthatóbb az eredetük.
– Békés megye országosan, sőt, európai összevetésben is élen jár a kertészeti kultúráknál – emelte ki dr. Kulcsár László. – A termékek iránti kereslet azért is fontos, mert a kertészeti ágazat kézimunka-igényes, így a foglalkoztatási helyzetet is javítja. Az pedig szintén örömteli, hogy egyre több megyénkbeli településen helyi őstermelőktől, mezőgazdasági vállalkozóktól vásárolják a zöldséget, gyümölcsöt a közétkeztetés számára.
Prohászka Béla, a Mintamenza program szakmai vezetője elmondta, az iskolákban főként a tízórainál, uzsonnánál van jelen az újhagyma, a retek vagy nyersen a karalábé, a sárgarépa. Hőkezelés nélkül nem sérülnek a bennük lévő vitaminok, ásványi anyagok.