2018.07.15. 19:40
A termelők kinyitották dinnyeföldjeiket
A Nyitott dinnyeföldek napja program keretében a termelők országosan több településen fogadták a látogatókat. A fogyasztók, a sajtó és a szakma is betekintést nyert a termelés világába. Kóstolni is lehetett a legfinomabb ízű, hazai dinnyéket. Békés megyében is több termelő bekapcsolódott a lédús csemege népszerűsítésébe.
Ilyen sem volt még. A dinnyeágazatban érintettek érdekképviseletét ellátó Magyar Dinnyetermelők Egyesülete azt javasolta, aki kíváncsi, szombaton váltsa le tűsarkúját sportcipőre, és látogasson el a lakóhelyéhez közeli, dinnyét termelőhöz, melyeken családi program keretében, a nyitott dinnyeföldek napján lehetett megismerkedni a híresen jó magyar dinnye termelési kultúrájával, az ágazat helyzetével. Mi is útra keltünk, Medgyesegyháza határában Göcző Mátyás földjén tájékozódtunk. Egy nagyapa már megelőzött bennünket, ő unokájának mutatta meg a dinnyeföldet. A magyarbánhegyesi Gonda János kerékpárral tartott Medgyesre, megállt egy kis beszélgetésre. Jó kezdeményezésnek tartotta a programot. Elmondta, tavaly még ő is dolgozott napszámban.
– Nem könnyű munka ez. Gyönyörű, hatalmas dinnyék teremnek erre. Egy kamiont megtölteni is embert próbáló – tette hozzá kóstolás közben. Arról már Göcző Mátyás termelő, az egyesület társelnöke beszélt, hogy a magyar átlagfogyasztás fejenként 13-15 kiló.
– Van még ebben tartalék. Szerintem ez emelhető, ha minél jobb minőségű dinnyét juttatunk a piacokra. Ezt pedig szakszerű, hozzáértő, jó technológiával érhetjük el. A jó áru eladja önmagát. Tehát van felelőssége a termelőnek is.
A társelnök beszélt a most bevezetett védjegyről.
– Sok fogyasztó kérdezte, hogy derül ki számára, hogy garantáltal jó, magyar dinnyét vásárol. Árujelző matricánk ebben segít. Amelyik görögdinnyén ott a védjegy, abban biztos lehet a vevő, hogy az a mi, magyar termékünk.
A szezonról Göcző Mátyás elmondta, hogy a békési termesztő körzet a szezon kétharmadán már túl van. Igaz, az elmúlt hetek esőzései megnehezítették a munkát, ám így is zamatos, édes az idei dinnye.