megemlékezés, galériával, videóval

2018.09.19. 19:54

A szlovák alkotmányt ünnepelték Békéscsabán

Több mint két évtizede, hogy 1992. szeptember 1-jén elfogadták a szlovák alkotmányt, 1993. január elsején pedig önálló állammá vált Szlovákia. Erről évről évre Békéscsabán is megemlékeznek.

Busi Ottó

Szerda este a Szlovák Köztársaság Főkonzulátusának meghívására a Kassai Állami Filharmonikusok koncerteztek az evangélikus kistemplomban, ahol többek közt nagyzenekarral előadott szlovák népzenei variációkat mutattak be, Zbyněk Müller vezényletével.

Fotók: Kiss Zoltán

Előtte azonban Igor Furdík, a békéscsabai szlovák főkonzul egy ünnepi fogadást tartott, ahol kiemelte, ma Szlovákia tagja minden olyan nemzetközi szervezetnek, amely a nemzetek közti együttműködés érdekében jött létre. A főkonzul elárulta, az idei esztendő az úgynevezett nyolcas év, – ahogy Szlovákiában mondják, – ez pedig az országban egy igen lényeges év.

Igor Furdík békéscsabai szlovák főkonzul

– A történelem sok mindenben tanulságul szolgált nekünk, ennek legfőbb bizonyítéka az, hogy ma önálló, sikeres országunk és államunk van – emelte ki Igor Furdík. Hozzátette, a magyarok és a szlovákok mintegy ezer éven át egy országban éltek. Ahogy fogalmazott, a közös ezeréves út nagyon sok mindenre megtanított bennünket, jóra és a kevésbé jóra is.

– Azt mondjuk, mi nem szeretnénk a múltban élni, a jövőnek szeretnénk élni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem szükséges ismernünk a múltunkat. Ma önálló, sikeres országunk van. Idézhetnék néhány gazdasági mutatót, amelyek dokumentálnák ezt a sikerességet, azonban csak egy számadatot szeretnék itt elmondani: ma az átlagbér Szlovákiában 1300 euró. Ez minden, amit saját magunk építettünk fel, senkitől ingyen semmit nem kaptunk, nem örököltük a múlt örökségének teli kosarait sem, az ismereteken és az önismereten kívül semmit – jelentette ki a főkonzul. Ezután elmondta: szeptember elsején az alkotmány napját ünnepli a szlovákság, az elválás folyamata pedig békés jogi mederben zajlott. – Az az alkotmány pedig, amit akkor elfogadtak, a mai napig érvényben van és szolgálja az országot – tette hozzá. Igor Furdík végezetül kiemelte a szlovák alkotmány alapértékeit, majd köszöntötte a jelenlévőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában