Orosháza

2019.07.26. 13:44

Gépészmérnök-képzés lesz szeptembertől a Táncsicsban

Orosháza városa, a Táncsics gimnázium a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karával partnerségben szeptembertől gépészmérnök képzést indít a gimnáziumban. Jelentkezni hétfőtől lehet a pótfelvételi eljárásban – ezt jelentették be pénteken a városházán. Dávid Zoltán polgármester mellett dr. Bíró István dékán azt hangsúlyozta, Békés megye műszaki felsőoktatásának a meghonosítása, a stabil képzés a cél.

Csete Ilona

Kihelyezett mérnökképzésnek ad helyet a Táncsics gimnázium szeptembertől. Az a cél, legyen iskolaváros Orosháza. A megye legiparosodottabb települése szeretné a versenyképes munkaerőt biztosítani a cégeknek, a fiatalok helyben tartása is cél – a jó hír bejelentése kapcsán fogalmazott így Dávid Zoltán. A polgármester azt is kiemelte, a munkavállalói oldalon oly sokszor megfogalmazott igények kielégítése érdekében már korábban elkezdődtek a tárgyalások. A kezdeményezés napjainkra (minden engedély birtokában) megvalósulni látszik.

A szerző felvétele

– Az a szándékunk, hogy a gazdasági élet sikeres szereplői által városunk is versenyképesebb legyen, gazdasági erőnket velük tovább fokozzuk – mondta a városvezető.

– Jó hírrel jöttünk. Gépészmérnök alapszak indul Orosházán, szeptembertől, itt, a Táncsicsban. Kellett ehhez a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara, a befogadó város és a gimnázium, valamint a sikeres vállalkozások – így fogalmazott dr. Bíró István, a mérnöki kar dékánja, aki a sajtótájékoztatón a kar struktúráját ismertette a sajtó és a városban működő vállalatok képviselői jelenlétében.

– Van realitása a gépészmérnök-képzésnek. A város, a cégek kinyilvánított igényére jöttünk ide. A befogadó intézmény, a Táncsics pedig nem más, mint a Szegedi Tudományegyetem rezidens iskolája. Képzésünket a vállalati együttműködésre alapozzuk – tette hozzá a dékán, majd a napi aktualitásokról, arról beszélt, hogy július 29-étől, hétfőtől már lehet pótfelvételi eljárásban állami ösztöndíjas képzésre is jelentkezni. Elhangzott 15-30 hallgatóra számítanak a 7 féléves levelezős képzésen. Lesz személyzet a Táncsicsban, akik kapcsolatban lesznek a hallgatókkal. A hétvégi, orosházi képzés 85 százaléka mellett például laborgyakorlatokat majd Szegeden végzik.

– Ennek az iparosodott környéknek biztosítsunk megfelelő képzést, orosháziként is szívemen viseltem ezt a feladatot – tette hozzá dr. Véha Antal, a mérnöki kar korábbi dékánja.

Szabó Géza, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke a megye gazdálkodói nevében üdvözölte a bejelentést és partnerséget ajánlott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában