Szarvasi Szilvanapok

2019.08.22. 15:33

Kedvenc szilvás receptjeikkel rukkoltak elő a zsűritagok

Alig akad olyan ház a megyében, melynek a kertjében ne állna legalább egy szilvafa. A gyümölcsöt sokféleképpen fogyasztják, kedvcsinálónak következzék egy hagyományos, egy közkedvelt és egy modern feldolgozási forma. Méghozzá attól a három cukrásztól, akik az idei szarvasi szilvanapokra meghirdetett receptverseny zsűrijét alkotják.

Nyemcsok László

A XXII. Szarvasi Szilvanapokon, szeptember 6-8. között ismét megrendezik a süteményversenyt. A szlogen továbbra is: ,,Süsd ki, és oszd meg velünk Szarvas kedvenc sütijét!” A zsűri tagjai a múlt évhez hasonlóan Erdős Hanna, dr. Farkasinszki Ildikó és Sárkány Mihály mestercukrászok lesznek.

A tiszaföldvári Erdős Hanna ötödször vesz részt a finomságok rangsorolásában. A négyszeres olimpiai és négyszeres világbajnok mestercukrász a hagyományos hájas tésztából hajtogatott, igazi üstben főtt lekvárral töltött szilvás papucsra esküszik. Szerinte ennél jobbat nem lehet kitalálni.

Beküldött fotó

– Ha valakinek van szilvája, azt javaslom, hogy tartósítsa is. Így nemcsak a szezonban, hanem később is tud süteményt vagy gyümölcslevest, fagylaltszerű desszertet készíteni, és az aszalt szilva is nagyon finom – emelte ki Hanna. – Hagyományőrző vagyok a konyhában, így számomra egyértelmű, hogy szilvalekvárt kell készíteni a gyümölcsből. Mégpedig olyat, amelyik másfél napon keresztül fő, és megáll benne a kanál. Ez akár több évig is ott lehet a kamrapolcon, feltéve, ha korábban nem fogy el.

A kondorosi Sárkány Mihály 43 éve cukrász, 1984-ben tette le a mestervizsgáját, azóta látja el finomságokkal a vásárlóit. Ő is ötödik alkalommal zsűrizik a versenyen.

– A műhelyemben folyamatosan gyártunk szilvás süteményeket – hangsúlyozta. – Nehéz felvertnek nevezzük, mert nem piskóta, de nem is linzer. Tepsiben kisütjük, rápakoljuk a szilvát, megszórjuk cukorral és egy kis fahéjjal. De a sorrend változhat, azaz ha alulra megy a szilva, rá cukor, fahéj, majd végül a tészta, így is egy igazi finomságot kapunk. Ez egy gyorsan elkészíthető sütemény, ami igen közkedvelt és egyszerű megsütni.

Sárkány Mihály elmondta, szilvalekváros kifliből is rengeteget készítenek, ezt soha nem lehet megunni. A legegyszerűbb változatát a boltban is kapható leveles tésztából bárki elkészítheti, hiszen nem kell mást tenni, csak kinyújtani, háromszögalakokra felvágni, megtölteni, feltekerni és sütőben kisütni. A mestercukrász hozzátette, a kelt tésztából készült kiflivel szembeni előnye, hogy ez akár két-három nap múlva is ugyanolyan ízletes marad, ugyanis nem szárad ki.

A gyomaendrődi származású dr. Farkasinszki Ildikó másodszor vesz részt a sütemények bírálásában a szarvasi szilvanapokon. Harminc évig dolgozott a közigazgatásban jogászként, de a szakmájában még ma is aktív hölgy időközben cukrász végzettséget is szerzett. Egy tévés süteményversenyben második lett, és most sütőiskolát is vezet. Egy finomságot ajánlott a háziasszonyok figyelmébe.

– A kedvenc szilvás sütim a grillsütőben elkészített rusztikus, szilvás galette – mesélte. – A piteformában elhelyezett linzertésztát sűrű szilvalekvárral kenem le, bőven megpakolom fahéjjal és kevés barnacukorral megszórt, friss szilvával. A tölteléket meglocsolom egy evőkanálnyi szilvapálinkával, és körben ráhajtom a tésztaszéleket. Meghintem egy maréknyi mandulapálcikával, és mehet is a sütőbe. Szűk egy óra múlva szaftos szilvás piténk lesz. Akár kemencében, akár sütőben sütve mennyei sütemény.

Kiválasztják a legjobb sütiket

A zsűri négy kategóriában – hagyományőrző, modern, egészségmegőrző süti, valamint receptvideo – választja ki a beküldött szilvás süteményreceptekből a legjobbakat. A legidősebb és a legfiatalabb receptbeküldőt külön díjazzák, és a közönség is szavazhat. A szervezők 1-2 fotót is várnak az elkészült sütiről. A recepteket szeptember elsejéig lehet beküldeni a [email protected] e-mail címre vagy postai úton: Postai úton: Cervinus Teátrum, 5540 Szarvas, Kossuth tér 3. Információk: www.szilvanapok.hu, (66) 311-464, www.facebook.com/szarvasiszilvanapok.

A nevezési határidőt követően a zsűri a receptek alapján kiválasztja az esélyes nyerteseket (minden kategóriában az első hármat), melyeket a szarvasi szilvanapok szeptember 8-ai díjátadóján, kóstoltatást követően értékel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában